Yunet
 

Društvo

Obeleženo 176 godina od proglašenja Srpske Vojvodine

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. maj 2024. • 16:44 •

Obeleženo 176 godina od proglašenja Srpske Vojvodine

Pre 176 godina, tokom Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, 15. maja 1848. godine, proglašena je Srpska Vojvodina, kao autonomna srpska jedinica na prostoru tadašnje Austrougarske. Vence na spomenik Vojvodi Stevanu Šupljikcu položili su :Predstavnici odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova , Vojske Republike Srbije, Pokrajinske Vlade Republke Srbije i Grada Pančeva.

Povodom obeležavanja 176. godišnjice Majske skupštine, na kojoj je 1848. godine u Sremskim Karlovcima doneta odluka o proglašenju Srpske Vojvodine, i kada je Stevan Šupljikac proglašen za prvog vojvodu Srpske Vojvodine, na spomenik Vojvodi Stevanu Šupljikcu venac je položila je Sanja Lakić pomoćnica ministra sector za boračko-invalidsku zaštitu , potpredsednica Pokrajinske vlade Sandra Božić u ime Pokrajinske vlade, Član Gradskog veća zadužen za rad ,zapošljavanje socijalnu politiku i rad Milenko Čučković u ime Grada Pančeva predstavnici odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova , I predstavnici Vojske Republike Srbije.

-Danas smo položili vence na spomeniku Stevanu Šupljikcu prvom srpskom vojvodi koji je kao oslobodioc došao u grad Pančevo.To je jako bitno za istoriju grada Pančeva a i za sve nas .Hvala svima koji su učestvovali u svim događajima istorijskim, ali je to I uzor za sve nas koji treba da obeležimo sve istorijske datume.Želim da kažem da majska skupština jer je tada došlo do ujedinjena Vojvodine sa Srbijom I srpskog naroda da živimo zajedno u jednoj državi, rekao je član Gradskog veća zadužen za rad ,zapošljavanje socijalnu politiku i rad Milenko Čučković.

Predstavnici odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova , Vojske Republike Srbije, Pokrajinske Vlade Republke Srbije posle polaganja venaca na spomen obeležju Vojvodi Stevanu Šupljikcu U Pančevu odali su poštu u manastiru Krušedol, i kod spomen-ploče na zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima, posvećene proglašenju Srpske Vojvodine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena