Yunet
 

Kultura

Svečano otvoren “Žisel”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. avgust 2021. • 06:29 •

Svečano otvoren “Žisel”

U Omoljici je svečano otvoren 51. Festival filma i umetničke fotografije „Žisel“. Za simbol i logo festivala izabran je suncokret koji je jedan od najčešće gajenih biljaka u Južnom Banatu. Festival je otvorio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović otvorio je 49. Salon umetničke fotografije “Žisel”. Tom prilikom je naglasio da će grad Pančevo nastaviti da podržava kulturno istorijske manifestacije poput ove jer su bitni za kulturni identitet grada i sela na njegovoj teritoriji.

Zoltan Bisak iz Ivanova osvojio je drugo mesto. Navodi da mu je inspiracija u stvaranju slika sam život, da na takmičenjima učestvuje već godinama, ali da mu ova nagrada posebno znači.

Za učesnike takmičenja pripremljene su nagrade pod nazivom zlatni suncokret, srebrni suncokret i bronzani suncokret. Kako kaže direktor Doma kulture Omoljice Nikola Đukanović, žiri ove godine nije imao ni malo lak zadatak.

Održavanje festivala je omogućio grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Prisetimo se da je prvi „Žisel“ festival održan 3. avgusta 1971. godine. Tema festivala bila je život sela, pa je, shodno tome za naziv izabran akronim dve reči, a to je „Žisel“. U početku se održavao samo festival amaterskog filma, a dve godine kasnije organizovan je i salon umetničke fotografije. 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad