Yunet
 

Kultura

Spomen-dom Martina Jonaša

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. avgust 2021. • 16:16 •

Spomen-dom Martina Jonaša

Spomen dom slikara Martina Jonaša iz Kovačice, jednog od osnivača kovačičke naive, napravljen je od njegove rodne kuće na 90. godišnjicu njegovog rođenja. U Jonašovoj zaovstavštini ostalo je oko 150 njegovih slika, ali i mnogih drugih autora koje je otkupljivao i čuvao. Tu su knjige, zbirka ručno oslikanih tanjira, nameštaj i naravno slovačka nošnja.

Martin Jonaš spada među najistaknutije ličnosti svetskog naivnog slikarstva. Rođen je 1924. godine u Kovačici, gde je proveo čitav svoj radni i životni vek. Bio je vodeća ličnost kovačičkog naivnog slikarstva i jedan od osnivača Galerije naivne umetnosti u ovom mestu. Kuća Martina Jonaša je svojevrstan dokument o životu ovog umetnika.

Njegova platna obojena su posebnom slikarskom filozofijom. Težak život seljaka predstavlja sa ekstremitetima, po čemu postaje prepoznatljiv i priznat u svetu naive. U njegovom bogatom stvaralačkom opusu nalazimo i portrete, animalističke motive, figure kao i pejzaže.

Jonaš je izlagao je na više od 450 samostalnih i kolektivnih izložbi. Bio je dobitnik visokih međunarodnih umetničkih priznanja i primio ključeve nekoliko evropskih gradova. Pored Salvadora Dalija dobitnik je zlatne medalje na velikoj međunarodnoj izložbi crteža u Italiji, 1978. godine.

Atelje Martina Jonaša je posetio i francuski glumac Alen Delon.

Plavobeli tonovi na živopisnoj fasadi Spomen kuće Martina Jonaša u mestu Kovačica, samo su vizuelna priprema posmatrača za lepotu i bogatstvo koje krije njena unutrašnjost. Martin Jonaš preminuo je 1996. godine u Kovačici, gde je i sahranjen.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena