Yunet
 

Kultura

Mаđаrske nаrodne nošnje u Etnografskom muzeju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. septembar 2021. • 11:08 •

Mаđаrske nаrodne nošnje u Etnografskom muzeju

Etnografski muzej u Debeljači nalazi se u zgradi bivše banke koja je podignuta 1907. godine. Njegovu zbirku čini više od 1000 konzervisanih ekponata, koji prikazuju kulturu i tradiciju Mađara iz ovog mesta. Muzej je nastao zahvaljujući požrtvovanosti i zalaganju gospođe Sečenji Jolan, nastavnice likovnog vaspitanja.

Debeljača, selo ušorenih kuća i sa ulicama pod pravim uglom u južnom Banatu, sa nešto manje od 5000 stanovnika, prvi put se u pisanim dokumentima pominje 1660. Debeljača je napoznatija kao vašarsko mesto, ali i kao mesto sa bogatom kulturom i tradicijom. Etnografski muzeju otvoren je 1977. godine zahvaljujući zalaganju nastavnice Sečenji Jolan, a nastao je iz želje da se sačuva etnografska odlika Mađara u ovom selu.

U muzeju se mogu videti mаđаrske nаrodne nošnje, predmeti za svаkodnevnu upotrebu, poljoprivredne i zanatlijske sprave i inventar stare apoteke Ambrozi Šandora, prve u ovom delu Banata.

U drugom odeljenju muzeja nalaze se predmeti koji su se koristili svakodnevnoi. Tu su izložene keramičke posude za čuvanje zimnice kao i predmeti za pokućstvo koji su izašli iz upotrebe.

Određeni delovi prostorija muzeja rezervisani su za pojedine segmente života i rada stanovnika Debeljače. Jedan od njih posvećen je i čuvenom debeljačkom vašaru. Muzej nije otvoren svakodnevno već prima samo organizovane grupe koje se unapred najave.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad