Yunet
 

Kultura

KC VRŠAC: Promocija knjige „Rumuni/Vlasi u Severoistočnoj Srbiji 1804-1948“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. oktobar 2021. • 13:47 •

KC VRŠAC: Promocija knjige „Rumuni/Vlasi u Severoistočnoj Srbiji 1804-1948“

U subotu 16. oktobra, u sali bioskopa Kulturnog centra Vršac, NIU Libertatea u saradnji sa Kulturnim centrom Vršac, organizovala je promociju knjige „Rumuni/Vlasi u Severoistočnoj Srbiji 1804-1948“ (Românii din Nord-Estul Serbiei între anii 1804-1948) autora dr Dragiše Kostandinovića iz Kladova.

Knjiga je nedavno objavljena od strane Izdavačke kuće ,,Libertatea” iz Pančeva i predstavlja jednu od značajnih realizovanih projekata ove ustanove, budući da je reč o istoriji jednog naroda, napisana kao rezultat velikih istraživanja autora, i koja u svojim stranama nudi interesantne podatke o Rumunima, to jest Vlasima u periodu između 1804-1948. godine.

Prisutne je na otvaranju pozdravio direktor Kulturnog centra Davor Stojković, a u ime NIU Libertatea, obratila se direktorka ove ustanove Mariana Stratulat. Događaj su svojim prisustvom uveličali Daniel Bala, konzul Republike Rumunije u Vršcu, Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Rodika Almažan, predsednica Izvršnog odbora NSRNM, Stevan Mihailov, koordinator departmana za informisanje o okviru NSRNM, vikari episkopije Dakije Feliks banatski, otac Emanuel Tapalaga i timočki, otac Bojan Aleksandrović, kao i predstavnici raznih ustanova Rumuna iz Vojvodine i Istočne Srbije.

O knjizi su govorili novinar i pisac Valentin Mik, zamenik direktora NIU Libertatea, recenzent dr Mirča Maran, koji je preveo knjigu na srpski jezik i autor dr Dragiša Konstandinović. Moderator događaja je bila Teodora Smoljan, v.d. urednik izdavačke delatnosti NIU Libertatea.

Stefan Radovanović iz Metovnice, kod Bora, i Jela Marjanović iz Bora, višestruko nagrađivani solisti na raznim manifestacijama, izveli su nekoliko vlaških pesama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad