Yunet
 

Kultura

Održan festival mađarske muzike i čardaša

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. oktobar 2021. • 10:20 •

Održan festival mađarske muzike i čardaša

Vive festival – jedna od najpoznatijih manifestacija vojvođanskih Mađara održana je po 25. put. Organizacioni Odbor i  Dom Kulture “Jožef Atila” iz Debeljače su organizatori uz podršku Opštine Kovačica, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Fondacije mađarske vlade  „Gabor Betlen“, kao i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

I ovogodišnju manifestaciju Vive festival otvorio je istoimeni muzički orkestar. Svake godine ljubitelji mađarske muzike i čardaša mogu uživati u poznatim pesmama, ali i mnoštvu novih kompozicija.

Ove godine takmičarski deo manifestacije je izostao zbog trnutne epidemijske situacije. Na ovogodišnjem Vive festivalu su učestvovali pobednici prethodnih godina kao i višestruki učesnici. Ovogodišnja manifestacija okupila je manji broj učesnika, kako bi se ispoštovale sve propisane mere.

Povodom  obeležavanja jubileja prisutnima se obratio i predsednik Opštine Kovačica Jaroslav Hrubik. Festival Vive se održava u znak sećanja na meštanina Debeljače, poznatog kompozitora i tekstopisca  Đulu Vitkaia ( Đula Vitkai). Manifestacija gaji kulturnu tradiciju mađarskog naroda i podstiče kompozitore, tekstopisce da stvaraju tradicionalne mađarske pesme – ističe Vera Kovač Vitkai  – operska pevačica (snaja – unuke  kompozitora po kome je festival dobio ime-Vitkai ).

Cilj manifestacije je da neguje, čuva  i predstavi kullturu, mađarske pesme, muzike. Na kraju festivala su dodaljena priznanje, plakate učesnicima, partnerima, sponzorima koji su pomogli u realizaciju događaja, koji traje već dvadeset pet godina.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena