Yunet
 

Kultura

U KC Pančeva druga polovina novembra u znaku filmskih i pozorišnih ostvarenja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. novembar 2021. • 09:16 •

U KC Pančeva druga polovina novembra u znaku filmskih i pozorišnih ostvarenja

U okviru bioskopskog programa Kulturnog centra Pančeva, do kraja novembra biće prikazana dva holivudska ostvarenja – sinhronizovani animirani film za decu “Enkanto: Magični svet”, od 26. Do 28. Novembra u 17 sati, i film “Večni”, od 26. Do 29. Novembra u 19.00 i 21.30.

“Enkanto: Magični svet” je animirana priča o neobičnoj porodici Madrigali, koja živi skrivena u magičnoj kući u planinama Kolumbije, u divnom i šarmantnom mestu zvanom Enkanto. Magija Enkanta blagoslovila je svako dete u porodici jedinstvenim darom, od supersnage do moći isceljenja, svako dete, osim Mirabel. Ali kada otkrije da je magija koja okružuje Enkanto u opasnosti, Mirabel shvata da bi ona, jedina normalna Madrigal, mogla da bude poslednja nada svoje izuzetne porodice.

Film “Večni” je saga o večnima, besmrtnim bićima koja su živela na Zemlji i oblikovala njenu istoriju i civilizacije. Režiju potpisuje Chloe Zhao, a glavne uloge tumače Angelina Jolie, Gemma Chan i Salma Hayek.

U okviru Pozorišnog matinea za decu, u subotu, 27. Novembra u 12 sati u Dvorani, na programu je predstava za decu “Zdravko Prljavko” Dečjeg pozorišta Lane iz Kikinde. Besplatne karte za predstavu koja se održava u okviru proslave Dana grada Pančeva, mogu se podići na blagajni Kulturnog centra na dan programa od 11.00 sati.

Predstava “Zdravko Prljavko” je ekološka predstava za decu. Priča prati dečaka i njegovog najboljeg prijatelja koji bacaju smeće i narušavaju životnu okolinu, ali tada se pojavljuju dva lika koja ih kroz priču navode da promene mišljenje i navike. Deci je prikazano i ono što je dobro i ono što nije, da bi na kraju shvatila kako treba da se ponašamo u prirodi, da ne prljamo i ne uništavamo, nego da čuvamo planetu.

Dečje pozorište Lane već dugo neguje bogat i raznovrstan repertoar. Stalno sedište mu je u Kikindi, u predivnom ambijentu, u moderno opremljenoj sali, sa scenom i velikim vrtom. Predstave ovog pozorišta su rado gledane u celom regionu, pa broj gledalaca u toku jedne sezone prelazi cifru od 10.000. Pored mnogih pohvala i nagrada, ponosni su nosioci i godišnje nagrade grada za 2015. godinu.

U utorak, 30. novembra, u 19.30 u Dvorani Kulturnog centra, na programu je pozorišna predstava Tene Štivičić „64“ Ateljea 212, u režiji Alise Stojanović. Uloge u predstavi tumače: Hana Selimović, Miloš Timotijević, Vladica Milosavljević, Jelena Đokić, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailović, Denis Murić

Posle internacionalnog uspeha drame Tri zime, premijerno izvedene u National Theatreu u Londonu i ovenčane najprestižnijom svetskom nagradom za dramske autorke na području engleskog jezika Susan Smith Blackburn, Atelje 212 postavlja novu dramu autorke Tene Štivičić 64, u režiji Alise Stojanović. Ova drama trebalo je da bude premijerno izvedena u Beogradu istovremeno s premijerom njene drame Love and Apocalypse, napisane po narudžbini za londonsko pozorište Arcola, ali je ta premijera pomerena do ponovnog otvaranja britanskih pozorišta.

Od Evropske autorske nagrade i Nagrade za inovativni dramski tekst (Heidelberg Stuckemarket, 2008) za dramu Fragile, Tena Štivičić je jedna od najcenjenijih autorki u evropskim pozorištima. Osim u Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Turskoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, dve njene drame (Dvije i Svici) izvedene su i u Beogradu, upravo u Ateljeu 212.

U drami 64 Tena Štivičić razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih sopstvenih, izneverenih, međusobnih, i onih koje im nameće društvo.

Na pragu četrdesetih Eva i Danijel trebalo bi da su situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da zasnuju porodicu, ali na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, finansijske i egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da ne uspevaju da naprave dete i da moraju da se upuste u proces vantelesne oplodnje, primorava ih da preispitaju i svoju vezu, i sebe same, i sva svoja uverenja. Situacije u koje ih to dovodi su smešne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

Više informacija o programima: http://www.kulturnicentarpanceva.rs/sr/

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena