Yunet
 

Kultura

“Slovačka duša” festival narodne nošnje

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. decembar 2021. • 06:54 •

“Slovačka duša” festival narodne nošnje

U Kulturnom centru Kisač organizovan je 6. festival narodne nošnje Slovaka u Srbiji pod nazivom Slovačka duša.

Organizator festivala Pavel Surovi izložbom  starih ćilima, prekrivača, narodne nošnje i starih ormana ukazao je na samo deo bogatog kulturnog stvaralaštva vojvodjanskih Slovaka.   

Mixom slovačkih narodnih pesama otvoren je 6 festival narodne nošnje. Izložba, ali i  ceo festival ima simboliku ” slovačke duše”. Izloženi su bili ćilimi koji su se koristili u spavaćim sobama kao i starinski ormani. Slovačka nošnja, nasmejana lica kao i duh prošlih vremena osetio se u prostorijama Kulturnog centra u Kisaču.

Pokrajina Vojvodina oduvek je bila poznata i prepoznata kao mesto zajedničkog života brojnih različitih zajednica, čije specifičnosti određuju različiti jezici i etnička pripadnost. Vojvodina kao regija poseduje veliko bogatstvo kultura, koje se na njenom prostoru vekovima prožimaju i međusobno obogaćuju, istakla je Kristina Karajić zamenica predsednice skupstine grada Novog Sada

Bogatstvo nije samo u jeziku i narodnoj nošnji već i u ljudskom petancijalu, ljudi koji su spremni da ulože svoju dušu da se tradicija očuva sa kolena na koleno, istakla zamenica ambasadora Slovačke rebulike u Srbiji Monika Podsklanova Šuhajdova koja je otvorila izložbu.

Nakon otvaranja izložbe u Kulturnom centru Kisač odigrana je predstava “Mit o Velesu i Moreni” u reziji Alise Oravec iz Vojlovice. Igrom i pesmom su se predstavili folkloristi i pevači iz Kisača kao i muzička grupa iz Petrovca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad