Yunet
 

Kultura

MKUD „Bonaz Šandor“ čuvar tradicije Sekelj Mađara

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. april 2022. • 16:39 •

MKUD „Bonaz Šandor“ čuvar tradicije Sekelj Mađara

Mađarsko Kulturno – umetničko društvo „Bonaš Šandor“ iz Ivanova obležilo je prošle godine 20 godina postojanja. Društvo trenutno ima oko 30 članova, a bavi se očuvanjem kulture i tradicije Sekelj Mađara. Njihove članice gostuju na manifestacijama koje se organizuju u Vojvodini, predstvljajući svoje ručne radove, ali i kolače po kojima su nadaleko poznate.

Mađarski KUD “Bonnaz Šandor”, osnovano je 2001. Godine, a prošle su proslavili 20 godina postojanja. Tom prilikom, u Ivanovu je svečano otvorena Kuća zajednica Bukovinskih Sekelj Mađara. Trenuto ovo društvo ima oko 30 članova.

Članice ovog društva rado su viđeni gosti na manifestacijama koje se organizuju kako u Južnom Banatu tako I u Vojvodini. Ono po čemu su one prepoznatljive je manifestacija “Kolači naših baka”, koje se organizuje u okviru Ribarskih večeri u Ivanovu.

U Kući zajednice Bukovskih Sekelj Mađara, gde se okupljaju članovi Društva nalazi se i etno soba, zdanje koje svedoči o istoriji, kulturi i tradiciji Sekelj- Mađara.

Članice ovog društva iz Ivanova ističu da imaju dobru saradnju sa čanovima iz drugih Udruženja, pre sve iz Vojlovice, Starčeva, Omoljice, ali I cele Vojvodine. One se okupljaju dva puta nedeljno, ali I kada je to neophodno, kako bi se obeležio neki bitan datum ili proslavio praznik.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad