Yunet
 

Kultura

Manifestacija „Muzeji za 10” do 21. maja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. maj 2022. • 16:22 •

Manifestacija „Muzeji za 10” do 21. maja

Muzeji širom Evrope sredinom maja meseca otvaraju svoja vrata manifestaciji „Noć muzeja“. U Pančevu je ona bila samo deo obeležavanja nacionalne manifestacije „Muzeji Srbije – Muzeji za 10” , čiji je program počeo otvaranjem izložbe slika Paje Jovanovića.

Izložbom slika Paje Jovanovića Narodni muzej Pančevo otvorio je jednonedeljnu manifestaciju “Muzeji Srbije – Muzeji za 10”. Izložba koju čini 13 umetničkih ostvarenja nastalih u periodu od 1897 do 1940 godine, priređena je u saradnji sa Muzejem grada Beograda i Gradskim muzejem Vršca.

Izložba nazvana „Paja Jovanović: Figura – od portreta do alegorije“ obuhvata i dva portreta njegove supruge i uimetničke inspiracije Hermine Dauber Muni, koja su u vlasništvu Narodnog muzeja Pnčevo.

Manifestacija “Muzeji Srbije – Muzeji za 10” čiji je organizator Nacionalni komitet međunarodnog saveta muzeja Srbije, odražava se po 8 put. Narodni muzej Pančevo ove godine u okviru nje obeležava tri značajna događaja.

Pored slika Paje Jovanovićaposetioci mogu da vide i radove sa 53. likovne kolonije, postavkuMaketarskog kluba dr.Vladimir Aleksić iz Pančeva, kao i izložbu „Željeznica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini”.

Slogan ovogodišnje manifestacije u Pančevu je „Moć muzeja”. Ta moć, kako objašnjava Miroslav Birclin, v.d. direktora Nardnog muzeja je kulturno i istorijsko bogatsvo koje ova ustanova baštini.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena