Yunet
 

Kultura

Neznanje lek pretvara u otrov

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. jun 2022. • 11:30 •

Neznanje lek pretvara u otrov

Izložba “Tanka linija između leka i otrova”, koja je trajala više od 2 meseca, zatvorena je. Izložbu su posetile sve generacije, čak i maturanti koji su I na ovaj način želeli da obeleže završetak srednje škole.

Zanimljiva postavka, korisna predavanja, autorska izlaganja o nedoumicama savremenog čoveka, samo su deo izložbe “Tanka linija između leka i otrova” koja je “okupila” mnogo zainteresovanih građana. Jelena Manojlović, jedna od autorki izložbe kaže da su posetioci mogli da nauče mnogo korisnih stvari, ali i da je prijatno iznenađena zainteresovanošću mladih.

– Nesmanjenim intenzitetom dolaze posetioci i pojedinačno, ali imali smo i veliki broj grupnih poseta. Ono što je mene posebno fasciniralo je poseta maturanata koji su odlučili da svoju maturu obeleže tako što će doći na izložbu, proći kroz nju uz autorsko vođenje i zatim otići u Skadarliju kako bi proslavili maturu – objasnila je Jelena Manojlović, autorka izložbe “Tanka linija između leka i otrova”.

Zašto je izložba bila toliko posećena, odgovor leži u tome što se npr. bavila itekako aktuelnim temama. Npr. koliko je opasan botoks koji se koristi u kozmetičke svrhe ?! Da li je botulinski toksin najjače biološko oružje koje može da se koristi u medicini.

-U estetske, ali i u terapeutske svhe. Naučili su ponešto o biljkama koje su otrovne, ali istovremeno i lekovite. U zavisnosti od toga na koji način se koriste mogu biti opasne. Ako ih vi sami pronađete i koristite neznajući o kojoj biljki je reč naravno da će biti opasne. Međutim aktivni sastojci tih biljaka su polazna tačka za mnoge lekove. Naučili su i o tome kako su se u prošlosti lečile pojedine bolesti. Lečile su se uz pomoć raznih vračara ili lečiteljki – objasnila je Manojlović.

Za ovu izložbu bila je potrebna multidisciplinarnost, pristup temi sa svih strana. Autorski tim izložbe sarađivao je sa arheolozima, istoričarima, etnolozima, pravnicima, toksikolozima, farmaceutima da bi na kraju napravio izložbu, od koje, kako kažu mnogi, zastaje dah.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena