Yunet
 

Kultura

Veličanstvena svetkovina

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. jun 2022. • 16:00 •

Veličanstvena svetkovina

U četvrtak, 23. juna 2022. u 11 časova u svečanoj sali Gradske kuće održaće se veličanstvena svetkovina pisane reči i svečano obeležavanje:

Pedeset godina KOV-a.Sto godina od rođenja Vaska Pope.Sedamdeset godina od rođenja Petrua Krdua.Svečano uručivanje Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu“ 21. dobitniku Otu Tolnaiju.Signal svestranosti – izložba na panoima u slikama i rečima koja obuhvata pedeset godina
pregalaštva Književne opštine Vršac.Predstavljanje najnovijih izdanja KOV-a: Bela Duranci, „Od Bača do Dudove šume u Subotici“Bestseleri KOV-a – Petar Peca Popović i njegove tri knjige u KOV-u. „Proleća u Topčideru“ 4 izdanja, „Tragovi u beskraju“ 3 izdanja i „Čuvar buvlje pijace“, 2 izdanja za nepunih dva meseca nakon izlaska
iz štampe.Antologija „Rumunska književna avangarda“ – poslednja neostvarena zamisao Petrua Krdua.Stevan Tontić „Odbrana poezije“Milan Tokin „Jovan Sterija Popović i Data Sterijana“ čiji je priređivač Sava Anđelković.

Daleke 1975. prva knjiga u KOV-u je bila roman o Steriji, „Vršačka Davorija“ Milana Tokina objavljena prvi put 1955. Ovogodišnji jubilej obeležavamo drugom knjigom Milana Tokina, monografijom slavnog komediografa koja je objavljena 1956. u Beogradu. Ovom knjigom KOV dokazuje da najbolji brinu o najboljima. Ukratko, poluvekovni bilans KOV-a je preko 600 objavljenih knjiga, preko deset hiljada pesničkih dopisnica u biblioteci „Slobodno lišće“, preko 2500 književnih susreta, više od dve stotine počasnih članova širom sveta, 21 dobitnik Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu“, 37 brojeva časopisa „Kovine“ i još mnogo snova.

„Oglašavamo se ponosno sa jedne mansarde nalik onima svetskima koje su velikodušno darivale slavu kulturi na svim meridijanima. Ovde u Sterijinoj ulici 34 već pedeset godina naš KOV kuje svoje male-velike knjige i nudi tajanstvenom svetu čitalaca najbolja književna ostvarenja, ne samo sa naših prostora i Evrope već čitavog sveta. KOV je osnovan 1972. godine prema zamisli velikana poezije Vaska Pope koji je želeo da oko sebe okupi zavičajne pisce kako bi opevali plodna panonska polja u zagrljaju naših Karpata i podarili pesničku slavu zavičaju i ponosnom gradu Vršcu koji je iznedrio velikane kulture poput Jovana Sterije Popovića i Paje Jovanovića. Posle desetak godina aktivnosti u KOV-u, 1988. na čelo KOV-a dolazi Petru Krdu koji svojom posvećenošću i ličnim izgaranjem daje mu pečat svetske adrese, a gradu Vršcu prestiž pesničke metropole. Ni mnogo puta nenaklonjena nam košava nije uspela da rasprši tvrdoglavo i neočekivano trajanje u vremenu ove jedinstvene kulturne institucije. KOV je svojim istraživačkim i otkrivalačkim radom opravdao sintagmu koja kruži svetom da „Pesnička osovina sveta prolazi kroz Vršac zahvaljujući Književnoj opštini Vršac“.“ istakli su iz Književne opštine Vršac u svom pozivu za ovaj trostruki jubilej i dodelu prestižne nagrade.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad