Yunet
 

Kultura

Multimedijalna izložba Kultura piva u Pančevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 28. jun 2022. • 14:10 •

Multimedijalna izložba Kultura piva u Pančevu

Ove godine obeležava se tri veka od početka proizvodnje piva u Pančevu. Nakon brojnih uspona i padova, kontinuitet u spravljanju čarobnog napitka prekinut je 2008. godine, kada je „u cilju postizanja konkurentnosti i finansijske opravdanosti“ zatvorena pivara i prekinuta viševekovna tradicija. Pančevačke ulice ostale su bez tog specifičnog mirisa kuvane sladovine, a ljubitelji piva bez tradicionalnog domaćeg napitka.

Međutim, ubrzo su se probudili čuvari ove divne tradicije i u svojim radionicama započeli zanatsku proizvodnju piva. Slavna tradicija najstarijeg pivarskog mesta u regionu nastavljena je zahvaljujući malim zanatskim proizvođačima, a jedan od njih nalazi se na mestu najstarije pivare na ovim prostorima, poznate kao Vajfertova ili Narodna pivara.

Kompleks Narodne pivare u Pančevu uživa status kulturnog dobra od velikog značaja za Republiku Srbiju. Uprkos svom statusu, veći deo kompleksa pivare, usled neadekvatne namene, neodržavanja i posledica požara, danas je veoma devastiran i predstavlja bledu senku sjajne industrijske prošlosti Pančeva.

Multimedijalna izložba KulTura piva u Pančevu 1722-2022. vas vodi na interaktivno putovanje kroz kreativnu postavku arhivske građe, savremene umetničke fotografije i video materijala. Upoznajte slojevito materijalno i nematerijalno nasleđe pančevačkog pivarstva, koje u ovoj godini slavi svoj veliki jubilej.

Organizator: Platforma za studije kulture CULTstore, https://cultstore.org/
Autori izložbe: dr Anica Draganić, dr Maria Silađi

Mesto: Varionica stare Vajfertove pivare

Vreme: 01-03.07.2022. 19:00-22:00

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena