Yunet
 

Kultura

Novi uspeh KUD-a „Stanko Paunović“ na festivalu u Beogradu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. jul 2022. • 10:33 •

Novi uspeh KUD-a „Stanko Paunović“ na festivalu u Beogradu

Prvi ansambl KUD-a „Stanko Paunović“ NIS – RNP zauzeo je treće mesto na Festivalu „Belgrade Award“, koji je održan početkom jula. Priliku da nastupe na prestižnom festivalu dobili su kada su na nacinalnom takmičenju održanom prošle godine osvojili prvo mesto.

U Beogradu je od 6. Do 12 jula odžan Festival „Belgrade Award“, koji organizuje Međunarodna asocijacija folklornih ansambala i festivala FIDAF. Na ovom prestižnom takmičenju KUD „Stanko Paunović“ NIS – RNP predstavljao je Srbiji i zauzeo je 3 mesto u konkurenciji ansambala iz celog sveta.

– Naš ansambl je predstavljao Srbiju u međunarodnoj konkurenciji i osvojio je treće mesto. Predstavili smo se igrama iz Bosilegradskog krajišta i mogu da kažem da je sama selekcija ansambala kao i programi su bili veoma interesantni, raznovrstni i sadržajni. Ovo je još jedan veliki uspeh KUD- „Stanko Punović“ Nis – RNP.

Ana Topalović je članica prvog ansambla koji je imao priliku da se predstavi publici koja je uživala na Festivalu. Inače, prvo mesto zauzeo je ansambl iz Rumunije, dok su drugi bili Bugari.

– Bilo je nesvakidašnje, jer je bilo međunarodno takmičenje. Imali smo priliku da vidimo ansamble iz drugih država. Mogli smo da vidimo njihove igre, nošnje, čujemo njihovu muziku, tako da je bilo interesantno i nadam se da ću imati priliku da ponovo uživam u takvom programu. Meni je najatrktivnij bila grupa iz Meksika, jer su bili drugačiji, njihove nošnje i igra. Generalno svaka grupa je bila zanimljiva na svoj način, imali su momente u kojima su zablistali i osvojili publiku.

Tokom avgusta članove Paunovića čekaju novi nastupi. Učestovaće na pančevačkom kultrnom letu, gde će 25. avgusta održati koncert na platou ispred Kulturnog centra.

– U narednom periodu očekuje nas gostovanje u Grčkoj, učestvovaćemo u programu međunareodnog festivala od 12 do 19 avgusta. U toku su i pripreme za odžavanje 13 po redu festivala Pančevo grad igre koji će biti održan od 16. Do 19 septembra u našem mgradu.

Dejan Trifunović ističe da su u revijalnom delu festivala u Beogradu se predstavili i članovi dečjeg ansambla i to koreografijom iz Šumadije sa kojom su zauzeli prvo mesto na republičkom takmičenju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena