Yunet
 

Kultura

Otvorena 54. Likovna kolonija ‘’Deliblatski pesak”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. avgust 2022. • 06:02 •

Otvorena 54. Likovna kolonija ‘’Deliblatski pesak”

Umetnici iz različitih krajeva naše zemlje i regiona, okupili su se po 54. put na jednoj od najstarijih gradskih manifestacija, likovnoj koloniji „Deliblatski pesak. Kulturno prosvetna zajednica Pančevo, organizator je ove manifestacije, u saradnji sa Gradom.

Na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji učestvuje 18 umetnika koji u prelepom ambijentu Devojačkog bunara zajedno stvaraju nova umetnička dela. Ove godine novina je da na koloniji učestvuju i gosti iz Rumunije, Bugarske i Bosne i Hercegovine, a po prvi put gostuje i istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov koji će iz tog ugla opisati njen značaj.

Kolonija ima veoma veliki značaj sa obziorom da je odigrala svoju istorijsku ulogu ali time se nije završio njen smisao nego se on godinama potvrđuje i dograđuje, rekao je Dimitrije Jovanov, istoričar umetnosti

Učesnici kažu da je održavanje Likovne kolonije kao i lokacija i ambijent veoma bitni. Oni ističu da mlađi slikari mogu mnogo da nauče od starijih kolega. Dodaju da im Deliblatska peščara nudi razne motive koji ih inspirišu kako bi stvarali svoja dela.

– Kod nas se u koloniji nalaze profesori koji učestvuju, a uporedo imamo i studente likovnih umetnosti. Oni ovde u ovom ambijentu uspevaju da se druže i međusobno podele utiske, rekao je Borislav Vranješ, koordinator Kulturno prosvetne zajednice

– Mogu slobodno reći da je zadovoljstvo učestvovati na likovnoj koloniji sa izuzetnom tradicijom. Posebno mi je drago što se okupljaju kako mladi tako i stariji liovni umetnici kako bi podelili znanje, rekao je Seazej Nelegić, slikar

Ovogodišnju Likovnu koloniju posetila je i gradska većnica za kulturu i omladinu, Marija Jević, koja je navela koliko je ova manifestacija značajna i da će grad Pančevo nastaviti da je podržava.

– Likovna kolonija je sigruno jednan od prepoznatljivih simbola Pančeva. Grad svake godine podrži ovu manifestaciju koja u svom fondu ima preko 1400 umetničkih dela. Znam da Kulturno prosvetna zajednica koja je organizator ima problem sa depoom za smeštaj slika, sličan problem ima i Kulturni centar Pančeva, naš zadatak je da u narednom periodu pokušamo da im pomognemo da pronađu odgovarajući prostor kako bi ove kolekcije koje su od neprocenjivog značaja ostale za generacije koje dolaze, rekla je Marija Jević, gradska većnica za kulturu i omladinu.

Likovna kolonija “Deliblatski pesak” trajaće do 05.avgusta, a i ove godine nakon kolonije planirana je izložba na kojoj će se prikazati plodovi boravka i saradnje umetnika na ovom mestu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad