Yunet
 

Kultura

Gosti iz regiona uveličali festival „Pančevo – grad igre“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. septembar 2022. • 15:36 •

Gosti iz regiona uveličali festival „Pančevo – grad igre“

Drugog dana Međunarodnog festivala folklornih ansambala„Pančevo – grad igre“ gosti su bili ansambli iz Slovenije, Republike Srpske i Rumunije, dok su našu zemlju predstavljali ansambli iz Pančeva, Beograda, Padine i Glogonja. Gosti su bili u prilici da uživaju u igi i pesmi ovih kulturno – umetničkih društava, dok će u ponedeljak posetioci moći da pogledaju izložba dečjih radova „Moja obuća za igru”.

Ansambli iz Srbije: „Srma” Beograd, „Veselia” Glogonj, „Suncokret” Padina i „Stanko Paunović” Pančevo, kao i gosti iz inostranstva: „Mladost” Temišvar (Rumunija), „Dragatuš” Černomelj (Slovenija) i „Sveti Sava” Zvornik (Republika Srpska) bili su gosti druge večeri međunarodnog festivala „Pančevo – grad igre“.

Nastupali smo sa koreografijom “Kominkova krčma” koja dočarava vreme kada su ljudi odlazili u krčmu da igraju da pevaju da se zabave. To su cele porodice koje su članovi našeg udruženja i svi imamo isti interes očuvanje tradicije – rekla je Ana Halajova, predsednica Udružennja “Suncokreti”, Padina.Deci je značajan svaki odlazak, svaki nastup, a posebno van zemlje, jer stiču prijateljstva, druže se, što nam je i cilj pored očuvanja tradicije objasnila je umetnički rukovodilac KUD “Sveti Sava” ZvornikJa sam u kulturno – umetničkom društvu 8 godina. Najpre se brat upisao, pa se meni svidelo, pa sam se i ja upisala – dodala je Nađa Mihajlović, KUD “Sveti Sava” Zvornik.

Kako je rekao Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD “Paunović” NIS Rafinerije Pančevo festival je značajan kako za kulturni doprinos grada Pančeva tako i zbog uspšstavljanja saradnje sa organizatorima srodnih manifestacija.

Programska radionica, zatim likovna radionica, prateća izložba, a nakon toga će biti upriličena izložba dečjih radova, ukupno tri koncertna programa. Koncepcija je promenjena, najpre je bilo u planu da se održi na otvorenom, ali zahvaljujući razumevanju kulturnih ustanova programi će biti održani u “Apolu” i Kulturnom centru Pančevo. Svi programi će biti održani što je važno za očuvanje kontinuiteta festivala – kazao je Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD “Stanko Paunović”, NIS Rafinerije Pančevo.

U ponedeljak, 19. septembra, u 19 sati, u galeriji na spratu Doma omladine biće otvorena izložba dečjih radova „Moja obuća za igru”. Održavanje Festivala podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Pančevo i NIS Gaspromnjeft.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena