Yunet
 

Kultura

„Pančevo – grad igre“ posetili gosti iz regiona

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. septembar 2022. • 15:00 •

„Pančevo – grad igre“ posetili gosti iz regiona

Povodom Međunarodnog festivala folklornih ansambala „Pančevo – grad igre“naš grad posetili su gosti iz regiona. Koji su njihovi utisci o festivalu, saznaćete u prilogu koji sledi.

Na festivalu „Pančevo – grad igre“ koji je održan proteklog vikenda, predstavili su se gostujući ansambli iz Slovenije, Republike Srpske i Rumunije a prisutna publika za vreme trajanja festivala je bila u prilici da uživa u igrama i pesmama ovih kulturno – umetničkih društava.

– Predstavili smo tradicionalne igre iz Bele Krajine. To je jedino područje naše zemlje gde se igralo kolo putem uskoka tačnije potomaka ljudi koji su došli iz Srbije. Oni su doneli kolo a mi tu tradiciju održavamo. Predstavili smo se sa tradicionalnim kolima iz podrućja Beče Krajine a predstavili smo i ono po čemu smo poznati a to su polke, valčki, i sve što se igra u Sloveniji. – rekao je Tadej Fink, umetnički rukovodilac folklorne grupe „Dragatuš“ Slovenija.

Prema rečima umetničkih rukovodilaca ansambala, nije im prvi put da se predstave na ovom festivalu, i uvek se rado vraćaju u Pančevo.

– Često smo gosti u Srbiji. U Pančevu smo bili više puta. Sada se vraćamo nakon deset godina. KUD „Stanko Paunović“ i nap ansambl već duži niz godina sarađuju. I oni su bili kod nas na naš najstariji festival u Sloveniji. Radova se vraćamo u Srbiju i ovde se prelepo osećamo.Zbog pandemije korona virusa nismo baš natupali, ali inače imamo dosta nastupa po Srbiji. Tradicionalno smo gosti u Srbiji ali i dosta ansambala iz Srbije gostuju kod nas u Temišvaru, na našim festivalima. – istakao je Senadin Krstić, umetnički rukovodilac AKUD „Mladost“ Temišvar.

Kako bi se gosti bolje upoznali sa istorijom Pančeva i Južnog Banata, obišli su i razna znamenita mesta, među kojima je opština Kovačica.

– U Idvoru smo posetili rodnu kuću Mihajla Pupina. On nije toliko poznat kod nas u Sloveniji i veoma smo se oduševili. Kada se budemo vratili kući, verujem da će pola grupe sesti za kompjuterom i pronaći više informacija o njemu, jer je bio veliki naučnik i veliki čovek. Posetili smo i kuću naivaca. Oduševili smo se slikama za koje nismo znali. Napravili smo lepe fotografije, ostale su nam lepe uspomenea kupili smo i suvenire. Takođe smo posetili i Pančevo. Vreme nam nije išlo za rukom ali smo videli interesantne stvari. Posetili smo Kovačicu i bilo je baš interesantno.Kada je u pitanju Srbija sviđa mi se ova ravnica. Meni je cela Srbija interesantna, od juga do severa do istoka, od istoka do zapada, sve mi se sviđa.– rekao je Krstić.

Održavanje Međunarodnog festivala folklornih ansambala „Pančevo – grad igre“ podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Pančevo i NIS Gaspromnjeft.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad