Yunet
 

Kultura

Održan koncert rumunskih pesama u Uzdinu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. oktobar 2022. • 14:21 •

Održan koncert rumunskih pesama u Uzdinu

Orkestar Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, zajedno sa Domom kulture „Doina“ iz Uzdina, organizovali su koncert rumunske muzike i folklora u Uzdinu. Publici su se predstavili vokalni i instrumentalni solsti, muški i ženski hor iz Uzdina, naordnim orkestrom kao i folklorni ansambla Doma kulture.

Uzdin je proteklog vikenda bio centar kulturnih dešavanja. Amateri Doma kulture „Doina“ zajedno sa članovima orkestra Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine održali su izvandredan koncert rumunske muzike i floklora. Publiku je na početku koncerta pozdravio Daniel Magdu, predsednik Nacionalno saveta Rumunske nacionalne manjine.

– Raduje me što orkestar Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i amateri iz Uzdina danas zajedno nastupaju. Oni su samo deo našeg blaga na koje smo posebno ponosi, a koji sa ponosom rade na očuvanju kulture i tradicije rumuna sa ovih prostora. Za nas reč nemoguće ne postoji. Dokazali smo da mozemo mnogo toga da radimo zajedno i verujem da ćemo tako i nastaviti.

Koncert je održan uz podršku opštine Kovačica. Zamenik predsedika opštine Kovačica Petar Višnjički je ovom prilikom rekao da opština Kovačica i Nacionalni savet Rumuna imaju dobru saradnju, i za naredni period najavio nove zajedničke projekte.

– Ja volim ovde da dođem. Volim ovaj deo kulture koji Uzdin prenosi i koji je veoma bitan, ne samo za našu opštinu već i za celu Vojvodinu jer Uzdin je po svojoj kulturei i manifestacijama daleko poznat. Opština Kovačica je za naredni period spremila jedan veliki paket investicija koja će se baviti kulturom. Paket je namenjen za celu opštinu ali najveći deo će biti investirano u Uzdinu. Želimo da podignemo kulturni deo na još viši nivo, jer Uzdin to zaslužuje, kao predstavnik opštine van gradnica.

Amateri iz Uzdina su se publici predstavili sa vokalnim i intrumentalnim solistima, muškim i ženskim crkvenim horom i narodnim orkestrom, a članovi folklornog ansambla su odigrali dve rumunske koreografije, istakla je Kasandra Katarina Ekovoju Ramjanc, direktorka Doma kulture „Doina“.

– Mogu da vam kažem da sam veoma zadovoljna. Mi imao tru tradiciju da posle Festivala muzike i folklora Rumuna iz Vojvodine organizujemo kulturno-umetnički program za naše meštane sa svim tačkama sa kojima smo učestvovali na festivalu. Potrudili smo se da damo sve od sebe da ovaj program uspe. Svi amateri kada dođu na probe zaboravljaju sve probleme i unesemo se u novu ulogu amatera. Kada smo na sceni ne postoji ništa drugo se toga što mi radimo. Drago nam je što publika oseća to sa nama i što prihvata to na lep način.

Prostorije Doma kulture oplemenile su vredne članice Udruženja žena „Bakice“, koje su za ovu priliku izložile narodnu nošnju i ručne radove.

– Večeras smo izložile ćilime, natikače, torbe kao i vezane stoljnake. Imamo i lutke. Jedna je obučena u odelo za praznike, a imamo i jednu mladu ženo koja ima maramu na glavu. Izložile smo i mušku nošnju.

Koncertu su prisustvovali i članovi Nacionalnog saveta Rumunske nacionalne manjine, predstavnici MZ Uzdin kao sveštenik Rumunske pravoslavne crkve Mojse Linca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad