Yunet
 

Kultura

Povodom  Međunarodne godine stakla otvorena izložba “Pod staklenim zvonom”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. oktobar 2022. • 13:50 •

Povodom  Međunarodne godine stakla otvorena izložba “Pod staklenim zvonom”

Nesvakidasnja izložba“Pod staklnenim zvonom” , jedinstvenih predmeta od stakla, farmaceutskog kulturnog nasleđa, otvorena je u Collegium Hungaricumu, u Beogradu. Izlozba farmaceutskog kulturnog nasleđa, priredjena je povodom Međunarodne godine stakla, zahvaljujuci saradnji Odeljenja za kulturu madjarske ambasade i Muzeja za istoriju farmacije.

Ujedinjene Nacije posebnom rezolucijom Generalne skupštine 2022. proglasile su godinom stakla, te je zbog toga u Beogradu otvorena izložba “Pod staklenim zvonom”. Izložba nastoji da sačuva nasleđe stakla, ali i da širi svest o društvenom značaju, očuvanjem, zaštitom i interpretacijom u različitim kontekstima, rekla je Jelena Manojlović, kustos za Muzeja za istoriju farmacije.

Jedan od predmeta na izložbi su i stojnice od stakla. Stojnica je vrsta posude koja se u apotekarstvu koristi za čuvanje sirovina za izradu preparata koje mogu biti u čvrstom ili tečnom stanju. neke podsećaju na teglice, a neke na boce. Tokom istorije proizvodile su se od različitih materijala – stakla, porcelana, keramike …

Izložbu “ Pod staklenim zvonom” možete posetiti do 25. oktobra, radnim danima od 09-16 časova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad