Yunet
 

Kultura

Digitalizacija arhive Doma kulture

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. oktobar 2022. • 18:10 •

Digitalizacija arhive Doma kulture

Nevladina organizacija „Feniks“ iz Uzdina, zahvaljujući finansiskoj pomoći Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Nacionalnog saveta rumuna i Opštine Kovačica, objavila je u digitalnom formatu sve nastupe folklornog ansambla „Doina“, počevši od 50-tih godina prošlog veka.

Kako bi sačuvali od zaborava stare generacije folkloraša iz Uzdina, članovi nevladine organizacija „Feniks“ došli su na ideju da digitalizuju sve nastupe folklornog ansambla Doma kulture „Doina“. Marius Ramjanc, direktor organizacije „Feniks“ kaže da su u realizaciji ove ideje krenuli pre pet godina.

– Najstariji snimak koji smo našli jeste iz 1951. godine. Imamo preko 18 sati materijala. Uspeli smo da izbacimo prvi CD sa materijalom a do kraja godine biće sigurno objavljen još jedan. Zahvaljujemo se svim meštanima koji su nam izašli u susret i dali nam snimke koje su snimane ručnim starim VHS kamerama. Bilo je teško sve srediti, ukopiti, ali smo na kraju uspeli. Uz finansijsku pomoć Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Nacionalnog saveta rumuna i opštine Kovačica uspeli smo da izdamo ovaj CD.

Uzdin može da se pohvali bogatom kulturom, a folklorni ansambl doma kulture, tokom godine, ima veliki broj nastupa na razni festivalima u Srbiji ali i u Rumuniji. Interesovanje meštana Uzdina za jedno ovakvo izdanje je izvan očekivanog, ističe Ramjanc

– Na našem kulturno umetničkom programu, u roku od 20 minuta prodali smo preko 200 CD-a. Veliko je interesovanje, pa ćemo morati još da uradimo, da ljudi budu zadovoljni.

S obzirom da je Uzdin poznat i po naivnom slikarstvu, članovi organizacije „Feniks“ ovde neće stati, i već imaju ideju za sledeći projekat.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad