Yunet
 

Kultura

Jublarna 20 „Starčevačka tamburica“ u nedelju u Starčevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 28. oktobar 2022. • 13:00 •

Jublarna 20 „Starčevačka tamburica“ u nedelju u Starčevu

U velikoj sali Doma kulture u Starčevu u nedelju 30. oktobra biće odžan jubilarni 20 festival „Starčevačka tamburica“. Pored domaćih orkestara nastupiće i gosti iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Posle dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, u nedelju 30. Oktobra u Domu kulture u Starčevu biće održan festival malih i srednjih tamburačkih orkestara „Starčevačka tamburica“.

Gde će nastupiti od međunarodnih orkestara , orkestar iz Slovenije, iz Osjeka iz Hrvatske, iz Banja Luke, iz Pljavalja Crna Gora, dva orkestra iz Novog Sada I domaći orkestar Neolit iz Starčeva. Ove dve godine su uticale na to da se ljudi raduju što ove godine smo u mogućnosti da nastavimo tu lepu tradiciju I organizujemo festival koji bitan za našu lokalnu sredinu. Vidim da ima mnogo zainteresovanih, I u orkestrima ima mladih tako da ću biti umereni optimista da tamburica ima budućnost. – ističe Darko Ješić – direktor Doma kulture u Starčevu.

Prema Ješićevim rečima, festival u Starčevu je jedan od najprestižnijih jer su pravila za takmičenje izuzetno striktna. Zato je bilo i važno na vreme krenuti u organizaciju ovakvog događaja.

Mi od početka leta ulazimo u organizaciju ove manifestacije pozivanjem orkestara I kada se približi tih poslednjih mesec dana a naročita nedelja pred festival ima mnog posla jer je složena organizacija. Ima mnogo posla koji mi sada već privodimo kraju. Od subote možemo već da dočekamo prve goste koji dolaze iz inostranstva, a onda I u nedelju popodne one koje dolaze iz Novog Sada . Mi ćemo se potruditi da im budemo dobri domaćini, jer će neki morati I da ostanu da prenoće u Starčevu. – rekao je Ješić.

Program počinje u nedelju u 19 sati, a podrazumeva takmičarski i revijalni deo, u kome će nastupati orkestar iz Banja Luke naglašava Darko Ješić. Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre tamburaške muzike da se na vreme jave organizatorima kako bi rezervisali svoja mesta, jer je ulaz slobodan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena