Yunet
 

Kultura

“Starčevačka tamburica“ 20. godina festivala

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. oktobar 2022. • 20:19 •

“Starčevačka tamburica“ 20. godina festivala

“ Starčevačka tamburica “ je jedna od najprestižnijih manifestacija tog tipa u regionu. Ove godine se obeležilo 20. Jubilarnih godina od postojanja ove manifestacije u velikoj Sali u lokalnom Domu kulture “ 29. Novembar “u Starčevu. Festivalu su se pridružili orkestri i iz drugih zemalja.

Pod pokroviteljstvom grada Pančeva, MZ Starčevo u domu kulture “ 29. Novembar“ u Starčevu je po 20.put održala tradicionalni festival malih i srednjih tamburaških orkestara “ Starčevačka tamburica“. Festivalu se pridružilo sedam orkestra iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Banja Luke, Novog Sada.

Dok su neki orkestri nastupali po prvi put i razbijali tremu, drugi su već tradicionalno godinama u nazad učesnici ovog festivala, koji i posle toliko godina održava tradiciju kvalitetnog zvuka.

Već četvrti put smo ovde, ovo je jedan lepo osmišljen i jako kvalitetno organizovan festival, uvjek se radujemo kada dobijemo poziv da gostujemo i posetimo na ovom festivalu, tako da možemo da kažemo da nam je puno srce kada nas organizatori pozovu na ovaj festival 00:39+ 02:07 kada pogledate biografije, ko sve svira u tim orkestrima, posebno kada pogledate ko su članovi žirija, sve je na jako visokom nivou.

Mladi orkestar iz Osjeka TO “Hrvoje Harkanovac“ se prvi put pridružio tradicionalnom festivalu malih i srednjih tamburaških orkestara “ Starčevačka tamburica“. A momci iz ovog orkestra su se marljivo pripremali, a to su i opravdali svojom prvom nagradom koja je ove godine otišla za Osjek.

Posebno nam je drago što smo ovdje bili smo i u NS u osmom mesecu i sad smo ovde došli, lepa organizacija, dobri ljudi, lepa hrana savršeno nešto 00:42+ 01:14 vrlo jasno i jednostavno, ljudi svirajte tamburu, jeer tambura je predivan instrument i to je nešto predivno puno iskustva, puno putovanja i upoznavanja divnih ljudi. 01:26.

Tamburaški orkestar “ Neolit “ iz Starčeva, ove godine je bio domaćin. A najstariji član njihovog sastava potvrdio je da su i ove godine opravdali tradiciju dobrog gostoprimstva.

Kroz moju kuću je prodefilovalo ne zna se koliko ljudi, od Slovenije do Makedonije tamburaša. Pa valjda je to u tradiciji da budemo dobri domaćini. To su lepa druženja i sedeljke do zore.

Prema rečima prdsednika MZ Starčeva, Petra Andrejića, ovaj festival je svakako mapiran kao važan događaj.

Festival tamburaških sastava… ovaj događaj je svakako mapiran kao jedan važan događaj ne samo za Pančevo i Starčevo, već za zemlje bivše Jugoslavije 00:50

Prema rečima direktora Doma kulture “29. Novembar“ Darka Ješića, pripreme za ovakvu vrstu festivala su veoma zahtevne i one traju od kraja proleća, početkom leta do dana dok festival ne počne.

Nekako smo dokazali da ovakvi festivali uprkos svemu da žive, da mogu da prežive i da tamburica traje, to je posebna radost. Interesovanje za ovaj festival je veliko. A nagrade tradicionalno ne odstupaju od koncepcije koja godinama u nazad već traje. Nagrade su novčane i stimulativne.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena