Yunet
 

Kultura

Koncert amatera iz Banatskog Novog Sela

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. novembar 2022. • 14:10 •

Koncert amatera iz Banatskog Novog Sela

Proteklog vikenda u sportskoj hali u Banatsko Novo Selo, održan je koncert amatera Doma kulture „3. oktobar“ i Orkestra Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

Koncert u Banatkom Novom Selu je počeo spletom rumunskih pesama u izvođenju Narodnog okrestra Doma kulture iz Banatskog Novog Sela, a onda su se na sceni smenili talentovani vokalni i instrumentalni solisti koji su se predstavili sa rumunskim pesmama. Koncertu je prisustvovao i predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Magdu, koji je istakao da su amateri Doma kulture još jednom dokazali da vredno rade na očuvanju kulture i tradicije rumuna sa ovih prostora.

– Veoma sam srećan i ponosan što sam danas ovde sa vama. Već 20 godina dolazim u Banatsko Novo Selo, i ovde se osećam kao kod svoje kuće. Dokazali ste više puta da vredno radite na očuvanju multukulturalnosti, i želim da tako i nastavite. Ponosan sam na ove mlade ljude, koji sa ponosom nose rumunske narodne nošnje i koji čuvaju od zaborava narodne igre i pesme. Nacionalni savet rumuna u poslednih četiri godine je podržao sve kulturne manifestacije, i tako ćemo i nastaviti. Više puta smo dokazali da reč nemoguće, za nas ne postoji.

Prisutne je pozdravio i Stevan Mihajlov, koordinator departmana za informisanje u okviru Nacionalngo saveta Rumuna, koji se zahvalio gradu Pančevu na podršci.

– Grad Pančevo zadnjih godina podržava aktivnosti Rumuna u našem mestu. Dobili smo podršku i za jubilej od 150 godina crkvenog hora, pre dva meseca dobili smo ogromnu podršku za organizaciju Festivala muzike i folklora rumuna iz Vojvodine koji je trajao četiri dana, a i ova večerašnja manifestacija je organizovana uz pomoć grada Pančeva. Zahvaljujem se u ime svih rumuna iz Banatskog Novog Sela.

Koncertu su prisustvovalii predstavnici grada Pančeva, MZ Banatsko Novo Selo, predstavnici Rumunske pravoslavne crkve, kao i članovi Nacionalnog saveta Rumunske nacionalne manjine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena