Yunet
 

Kultura

Vanesa Krecu pobednica festivala Mladost peva

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 30. novembar 2022. • 18:08 •

Vanesa Krecu pobednica festivala Mladost peva

U Uzdinu, na sceni Doma kulture „Doina”, održan je 34. festival zabavne muzike „Mladost peva”. Mladi i talentovani pevači su se i ove godine odazvali u velikom broju, sa ciljem da na najbolji mogući način pokažu svoj talenat.

Uzdin je proteklog vikenda bio ponovo centar okupljanja mladih i talentovanih pevača. Tradicionalni festival zabavne muzike „Mladost peva“ i ove godine je okupio pevače iz Vršca, Novog Sada, Lokava, Banatskog Novog Sela, Kuštilja i Uzdina, koji su se publici predstavili sa novokomponovanim pesmama. 34. izdanje festivala otvorio je zamenik predsednik opštine Kovačica Petar Višnjički.

„Večeras imam tu čast koju sam uvek priželjkivao a to je da otvorim ovaj festival koji je od posebnog značaja ne samo za Uzdin već i za celu opštinu Kovačica, zbog toga što je jedinstven u celoj Srbiji“ naveo je Višnjički.

Soliste i kompozicije je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Aleksadar Dujin, predsednik žirija, i članovi Daniel Kec i Štefan Ovidiu Murešan. Tekstove kompozicija su ocenjivali Teodora Smoljan, Teodor Ramjanc i Gabriel Babuc. Prema odluci žirija, u kategoriji interpretacija, prvo mesto osvojila je Vanesa Krecu iz Uzdina.

„Imam jako lepe utiske sa festivala. Bilo je predivno. Jako sam se lepo provela sa mojim kolegama na sceni. Srećna sam da se i publici svidela moja interpretacija, pa sam zato osvojila i nagradu publike. Nije mi bilo važno prvo mesto, ali sam želela da publici prenesem bar deo emocije tokom nastupa, i da oni uživaju“, rekla je pobednica festivala Vanesa Krecu iz Uzdina.

Pesma sa kojom je Vanesa predstavila na sceni, napisala je Kristina Dalea, koja je takođe osvojila prvo mesto za najbolji kompoziciju festivala.

„Veoma sam zadovoljna kako su protekle pripreme ove godine ali i samim nastupom devojaka koje su izvele moje pesme. Ove godine sam napisala četiri pesama. Mnogo je lakše biti pevač i sam izvesti svoje pesme nego pisati za druge. Kada pišem za druge treba da uzmem u obzir i njegove volakne sposobnosti, a kada špišeš za sebe znaš kako ćeš to otpevati i kako ćeš preneti emocije“, navela je autorka pobedničke pesme.

Festival u Uzdinu je organizovan uz podršku Ministarstva kulture, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, opštine Kovačica, Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Kancelarije za rumune van granice, Zavoda za kulturu vojvođanskih rumuna, Rumunske pravoslavne crkve iz Uzdina, i drugih sponzora.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad