Yunet
 

Kultura

Održan 34. festival zabavne muzike „Mladost peva”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. decembar 2022. • 10:00 •

Održan 34. festival zabavne muzike „Mladost peva”

U Uzdinu, na sceni Doma kulture „Doina”, održan je 34. festival zabavne muzike „Mladost peva”. Mladi i talentovani pevači su se i ove godine odazvali u velikom broju, sa ciljem da na najbolji mogući način pokažu svoj talenat.

Uzdin je proteklog vikenda bio ponovo centar okupljanja mladih i talentovanih pevača. Tradicionali festival zabavne muzike „Mladost peva“ i ove godine je okupio pevače iz Vršca, Novog Sada, Lokava, Banatskog Novog Sela, Kuštilja i Uzdina, koji su se publici predstavili sa novokomponovanim pesmama. 34. izdanje festivala otvorio je zamenik predsednik opštine Kovačica Petar Višnjički.

– Večeras imam tu čast koju sam uvek priželjkivao a to je da otvorim ovaj festival koji je od posebnog značaja ne samo za Uzdin već i za celu opštinu Kovačica, zbog toga što je jedinstven u celoj Srbiji. – istakao je Višnjički.

Soliste i kompozicije je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Aleksadar Dujin, predsednik žirija, i članovi Daniel Kec i Štefan Ovidiu Murešan. Tekstove kompozicija su ocenjivali Teodora Smoljan, Teodor Ramjanc i Gabriel Babuc. Prema odluci žirija, u kategoriji interpretacija, prvo mesto osvojila je Vanesa Krecu iz Uzdina.

– Imam jako lepe utiske sa festivala. Bilo je predivno. Jako sam se lepo provela sa mojim kolegama na sceni. Srećna sam da se i publici svidela moja interpretacija, pa sam zato osvojila i nagradu publike. Nije mi bilo važno prvo mesto, ali sam želela da publici prenesem bar deo emocije tokom nastupa, i da oni uživaju. – izjavila je Vanesa Krecu iz Uzdina.

Pesma sa kojom je Vanesa predstavila na sceni, napisala je Kristina Dalea, koja je takođe osvojila prvo mesto za najbolji kompoziciju festivala.

– Veoma sam zadovoljna kako su protekle pripreme ove godine ali i samim nastupom devojaka koje su izvele moje pesme. Ove godine sam napisala četiri pesama. Mnogo je lakše biti pevač i sam izvesti svoje pesme nego pisati za druge. Kada pišem za druge treba da uzmem u obzir i njegove volakne sposobnosti, a kada špišeš za sebe znaš kako ćeš to otpevati i kako ćeš preneti emocije. – rekla je Kristina Dalea, autorka pobedničke pesme.

Festival u Uzdinu je organizovan uz podršku Ministarstva kulture, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, opštine Kovačica, Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Kancelarije za rumune van granice, Zavoda za kulturu vojvođanskih rumuna, Rumunske pravoslavne crkve iz Uzdina, i drugih sponzora.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad