Yunet
 

Kultura

U Centru Milenium u Vršacu održan koncert povodom Dana državnosti Rumunije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. decembar 2022. • 13:08 •

U Centru Milenium u Vršacu održan koncert povodom Dana državnosti Rumunije

Pred prepunom kongresnom dvoranom Centra Milenium iz Vršca, proteklog vikenda održan je koncert Narodnog orkestra Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine. Publici su se predstavili vokalni i intrumentalni solisti, koji su izveli tradicionalne rumunske pesme.

U prisustvo velikih broja istaknutih zvanica iz političkog, društvenog i kulturnog života i predstavnika rumunske i sprske pravoslavne crkve, u kongresnoj dvorani Centra Milenium u Vršac održan je koncert narodnog orkestra Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine povodom dana državnosti Rumunije. Publika je imala priliku da uživa u tradicionalnim rumunkim igrama i pesmama. Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u svom obraćanju ukazao je na značaj tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa Srbije i Rumunije koje karakteriše međusobno razumevanje i poverenje.

– Okupili smo se danas ovde kako bismo obeležili veliki praznik Rumuna koji se tradicinalno obeležava od strane svih Rumuna u celom svetu, uključujući i Rumune iz Srbije. Nacionalni dan se obeležava kroz razne kulturno-umetničke programe, predstavljajući na sve privilegovane momente koje predstavljaju našu ulogu i smisao gde dog se nalazili na ovom svetu. Pošto govorimo danas o jedinstvu, uspeli smo da ujedinimo institucije sa obe strane granice, iz Rumunije i Srbije, tako da smo ukupno za dve godine uspeli da modernizujemo sistemom interaktivnih tabli 32 obrazovne institucije gde se odvija nastava na rumunskom jeziku. Po prvi put smo obezbedili stioendije za naše đake, tako da ćemo narednih godina to da proširimo i kategorije koje će da koristi stipendije ali i da povećamo iznos.

Događaju je prisustvovala i ambasadorka Rumunije u Beogradu, njena ekselencija Silvia Daviodiu, koja je istakla da je Nacionalni dan Rumunije prilika da se prenese snažna poruka jedinstva.

– Zadovoljna sam činjenicom da obeležavate ovaj dan koji je od velikog značaja. To je za rumunski narod ostvarenje vekovnog sna – da svi Rumuni zajedno žive u istoj državi. Dakle, ovaj dan za Rumune prvenstveno označava ostvarivanje ideala za ujedinjenje. Zajedno smo ove godine imali veoma uspešnih projekata, i verujem da ćemo tako nastaviti i u budućnosti. Budite ponosni što se Rumuni a država Rumunija će uvek biti tu za sve rumune.

Trajan Kačina, gradski većnik za kulturu grada Vršca istakao je da lokalna samouprava ima dobru saradnju sa rumunskim institucijama, i da na osnovu dobrosusednih osnosa, zajedno gradimo još bolju budućnost.

– Velika nam je čast što je Nacionalni savet Rumuna, i ove godine izabrao grad Vršac da bude domaćin ovog koncerta koji je odrganizovan povodom Dana ujedinjenja Rumuna. Ovaj dan je za nas veoma važan za sve Rumune. Na ovaj dan, možda ne fizički, ali duhovno smo svakako svi Rumuni povezani. Pozdravljam sve prisutne u ime grada Vršcai želim vam da uživate u izvanrednom koncertu.

Događaju su prisustvovali predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija, predstavnici lokalnih samouprava, predstavnici medija kao i članovi Nacionalnog saveta Rumunske nacionalne manjine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena