Yunet
 

Kultura

Predstavljena knjiga posvećena slikaru Janu Bačuru

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 17. januar 2023. • 19:55 •

Predstavljena knjiga posvećena slikaru Janu Bačuru

U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici publici je premijerno predstavljena knjiga posvećena poznatom slikaru iz Padine Janu Bačuru. Autor knjige „Dug slikarski put slikara naivne umetnosti Jana Bačura u fotografijama 1950-2000“ je Martin Prebuđila iz Stare Pazove.

U prostorijama Galerije naivne umetnosti u Kovačici održana je promocija knjige posvećena poznatom naivnom slikaru Janu Bačuru. Autor knjige je dugogodišnji novinar i pisac Martin Prebuđila koji je na promociji istakao da je Jan Bačur celog života slikao nekadašnji izgled svog sela, i zato ga nazivaju istinskim hroničarem života u Padini.

– Mnogo me inspirisalo to što je Bačur radio paralelno sa svojim likovnim stvaralaštvom a o tome govori njegova dokumentacija. On je bio jedan arhivar jedne cele epohe od preko 70 godina. Prvi registrator u kojoj je sačuvao sve te podatke sa fotografijama i podacima datira iz 1950. godine, godine koje se uzimaju kao osnovno polazište organizovanog rada slikara na ovim prostorima, od Jana Paluške, Sokola, Martina Jonaša i sve do današnjeg dana.

Direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici Ana Žolnaj Barca je istakla da je veoma zadovoljna što je promocija knjige u Kovačici okupila veliki broj publike, koji cene rad kovačičkih naivnih slikara

– Krajem godine, tačnije 22. oktobra 2022. godine, planirali smo prezentaciju ove knjige kao i retrospektivnu izložbu slika Jana Bačura, posvećenju njegovom 85. rođendanu. Slikar nas je nažalost napustio 12. oktobra i do te izložbe nije došlo, ali večeras se podsećamo na njega, videćemo i njegove slike koje je duži niz godina poklanjao galerijskom fondu i naravno, uživali smo u prezentaciji knjige. Knjiga se može kupiti u prostorijama Galerije naivne umetnosti i ja se nadam da će moći i u Opštinskoj biblioteci u Kovačici. Knjiga je dvojezična i prepuna je fotografija.

Martin Prebuđila nam je otkrio koji su njegovi planovi za naredni period.

– Osim ove knjige želeo bi hove godine da napravim sličnu monogafiju koja bi bila posvećena našem vojvođanskom piscu za decu, izdavaču i pesniku Miroslavu Demaku iz Stare Pazove koji duži niz godina živi u Bratislavi, ali se stalno vraća među nas. Njegova dela se nalaze ne samo u bibliotekama već i u čitankama, tako da povodm njegovog 75. rođendana planiramo da napravimo jednu sličnu knjigu sa njegovi delima.

Galerija Naivne umetnosti iz Kovačice uspostavila je i saradnju sa Gradskim muzejem iz Vršca, tako da će poznate naivne slike iz Kovačice uskoro biti i pred Vršačkom publikom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad