Yunet
 

Kultura

„Arhikultura“ u Muzeju primenjene umetnosti od 30. januara do 15. marta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. januar 2023. • 17:03 •

„Arhikultura“ u Muzeju primenjene umetnosti od 30. januara do 15. marta

U Muzeju primenjene umetnosti od 30. januara do 15. marta godine biće priređena izložba o proslavljenom arhitekti Borisu Podreki pod nazivom „Arhikultura”. Na otvaranju će govoriti: Biljana Jotić, v.d. direktora ovog muzeja, austrijski, slovenački i italijanski ambasador u Republici Srbiji, i predstavnici ministarstva kulture. Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je prisustvovao i Boris Podreka.

U Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu održana je konferencija za medije povodom izložbe Arhikultura, posvećena radu i delu proslavljenog arhitekte Borisa Podreke, koja će biti otvorena u ponedeljak 30.janura. Ujedno ovo će biti i simboličan datum za Podreku, jer je tada i njegov rođendan. Svi koji budu želeli da vide izložbu i nakon 30.januara, moći će to da učine do 15. marta, do kada će biti i otvorena.

I sada počinjem raditi evropsko, to je nešto novo, nije to bazični atelje u jednom gradu nego sa digitalizacijama, sada radimo over prostor. To je jedna nova faza sa kojom sada pokušavam da radim arhitekturu. Mladi su zahvalni da rade sa mnom, ja sam zahvalan da radim sa njima jer su tamo gde ja radim – rekao je Boris Podreka.

Boris Podreka izrazio je zadovoljstvo što mu je omogućeno da njegovu izložbu vid ei u Srbiji.

Ono što nije uobičajeno za ovu izložbu je da je baš na dan kada je moj rođendan, tako da će biti to jedan nostalgičan susret iz tih krajeva iz kojih sam došao – dodao je Podreka.

Biljana Jotić, direktorka Muzeja primenjene umetnosti isičući važnost izložbe velikog arhitekte antropologa, rekla je da će pubilka biti u prilici da se prvi put upozna sa Podrekom kao slikarem.

Muzej primenje umetnosti izložbu realizuje u saradnji sa ambasadom Austrije, austrijskim kulturnim forumom, ambasadom Italije, italijanskim institutom za kulturu i ambasadom Slovenije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena