Yunet
 

Kultura

Premijera predstave „Slavna“ u Vršcu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. februar 2023. • 14:46 •

Premijera predstave „Slavna“ u Vršcu

Danas je u Narodnom pozorištu „Sterija“ održana konferencija za medije povodom premijere predstave „Slavna“ savremenog engleskog pisca Pitera Kveltera, koja se već godinama izvodi uspešno i na sceni beogradskog pozorišta Atelje 212. Premijera će biti izvedena na sceni na rumunskom jeziku 5. februara u 20 časova i predstava ima prevod na srpski jezik.

Na konferenciji za medije, prisutnima su se obratili prvo Maribel Popa kao koordinator scene na rumunskom jeziku. On je izrazio sreću i zadovoljstvo što je Profesionalna Scena na Rumunskom jeziku uspela da privede kraju još jedan projekat, i istakao je da se radi o jednoj urnebesnoj komediji. Takođe je napomenuo da je projekat realizovan uz pomoć grada Vršca, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine koji su finansijski podržali ovaj projekat.

Reditelj Stefan Sablić, koji je ranijih godina već radio sa scenom na rumunskom jeziku koji je već poznat vršačkoj publici, govorio je o samom tekstu, i istakao je da je ovo jedna dirljiva i duhovita komedija, koja govori o strasti za slavom jedne žene, koja je proglašena za najgoru pevačicu na svetu. Ovaj tekst je u stvari pisan po istinitoj priči o životu Florens Foster Dženkins koja je 40-ih godina XX-og veka bila jedna prava muzička atrakcija u Njujorku, jer je postala slavna operska diva, a nije znala da otpeva nijedan jedini ton tačno.

Slavnu Florens, odnosno naslovnu junakinju tumači Monika Boldovina Bugle koja je o procesu nastanka predstave i lika rekla da je zadatak fizički prilično ozbiljan, ali da se u takvoj jednoj atmosferi koja je vladala tokom celog procesa rada, ispalo je da je proces zaista ispao “Ko peva zlo ne misli”. “Sama uloga je veoma kompleksna, želeli smo da ona bude originalna i da predstavimo naše viđenje Florens” – zaključila je Monika Boldovina Bugle.

Glumica Otilija Peskariju je istakla da joj je jako drago što pored već poznatog ansambla ove godine su se pridružila i dva mlada glumca, Darije Dokljan i Korina Troća, i pozvala je publiku da zbog ograničenog broja mesta, pošto se predstava igra na sceni sa publikom, dođu kako u nedelju, 5. Februara na premijeru, tako i u subotu, 4. Februara, na predpremijeru koja će biti otvorenog tipa.

Tamara Tamči Toskić je istakla da joj je veoma drago što ima priliku da po drugi put sarađuje sa kolegama sa Rumunske scene, a što se samog lika tiče kaže da je ona neko ko glavnog lika ometa u svakom smislu, po originalnom tekstu je to jedna meksikanka, kućna pomoćnica, a u našoj verziji je to vojvođanka i da priča na srpskom jeziku, dodavši da su kostimi fenomenalni a scena je odlična.

Nove nade Rumunskog pozorišta na našim prostorima su Darije Dokljan i Korina Troća, koji su istakli da su veoma uzbuđeni što su dobili priliku da po prvi sarađuju sa ovim ansamblom i sigurni su da je cela ekipa odradila jedan jako dobar posao koji će terati ljude da i po više puta dođu da pogledaju ovu zaista fantastičnu komediju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad