Yunet
 

Kultura

Završena manifestacija “Dani  slovenačke kulture”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. februar 2023. • 19:45 •

Završena manifestacija “Dani  slovenačke kulture”

Povodom Prešernov dana- slovenačkog klulturnog praznika u okviru manifestaje „Dani slovenačke kulture“ održana je promocija knjiga poznatog pisca poezije Teodora Lorančiča.

U punoj Sali foajea KCP-a održana je promocija knjga „Laibach- 40 godina večnosti“ i zbirke pesama „U tišini ljubavi“ slovenačkog pisca Teodora Lečiča. On je za samo četiri godine na srpskom jeziku napisao 5 zbirki – 400 pesama i 100 haikua, a kako kaže, veoma mu je drago što je imao priliku da se vrati u Pančevo.

Petar Janjatović, poznati muzički kritičar kaže da foto- monografija prikazuje razvoj Lajbaha kroz gvozdene zaveze. Janjatović je istako da ovo dokumentarno svedočanstvo i fotografije koje se više čitaju nego gledaju jasno prikazuju autorov smeo umetnički koncept.

Manifestacija „Dani slovenačke kulture“ održava se uoči Prešernov dana, slovenačkog kulturnog i državnog praznika. Tog dana se u Sloveniji, kako kaže, Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca „Logorska dolina“ priređuju brojni kulturni programi i manifestacije, a obeležava se na dan smrti velikog slovenačkog književnika i pesnika Franca Prešerna.

Dani slovenačke kulture završeni si projekcijom kratkog filma „Iza ugla“ i dugometražnog filma „Inventar“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena