Yunet
 

Kultura

Bogat program povodom veka postojanja pančevačkog muzeja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. februar 2023. • 11:20 •

Bogat program povodom veka postojanja pančevačkog muzeja

Narodni muzej Pančevo obeležava ove godine 100 godina od osnivanja. Veliki jubilej biće obeležen mnogobrojnim manifestacijama, izložbama, predavanjima. Ovim povodom Muzej će izdati i monografiju, koja će predstavljati istorijski pregled prvih 100 godina.

Narodni muzej Pančevo osnovan je 23. decembra 1923. godine na sednici kojoj su prisustvovali tadašnje gradonačelnik Vladimir Margan i dr Borislav Jankulov, koji je i osnivač Muzeja, direktor i prvi kustos. Muzej je nastao iz privatnih zbirki i spada među starije ustanove ove vrste u zemlji. Nalazi se u zgradi bivšeg Magistrata, podignutoj 1833. Godine. Veliki jubilej biće obeležen nizom događaja. Prva veća manifestacija je Muzeji Srbije u okviru koje se obeležava Evropska noć muzeja, Svetski dan muzeja i nacionalna nedelja muzeja, kaže Miroslav Birclin, direktor ove ustanove.

Osim izložbi i predavnja, u Narodnom muzeju Pančevo najavljuj da će ove godine biti izdat I dvobroj Glasnika Muzeja. Takođe je planirano i izdavanje monografije koja će obuhvatiti prvih 100 godina od osnivanja ove značajne ustanove u gradu koja će biti namenjena širokoj publici.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad