Yunet
 

Kultura

Počeli 10. Dani slovenačkog filma

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. maj 2024. • 12:41 •

Počeli 10. Dani slovenačkog filma

U Beogradu su otvoreni 10. Dani slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca u Beogradu „Sava“. Svečanom otvaranju prisustvovali su ambasador Slovenije u Srbiji, Damjan Bergant i slovenačka ministarka kulture, Asta Vrečko. Ljubitelji filma moći će da uživaju u nekim od najboljih ostvarenja slovenačke kinematografije do 14. Maja.

Ovogodišnji Dani slovenačkog filma u Beogradu, kao i dosadašnja izdanja ovog eminentnog filmskog festivala, obećavaju kvalitetan i raznovrstan program. Jubilarna manifestacija biće prilika da se, između ostalog, gledaoci ponovo susretnu sa autorima čiji su filmovi uveličali manifestaciju u deceniji za nama, ističe Dragomir Zupanc, umetnički direktor festivala.

Svečanom otvaranju prethodio je važan sastanak predstavnika Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine sa istaknutom gošćom ovogodišnje manifestacije, ministarkom kulture Republike Slovenije, Astom Vrečko. Razgovarali smo o saradnju na budućem planu, a ujedno smo –rekao je Saša Verbič Predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine i Predsednik Društva „Sava“

Zvaničnom sastanku i prvoj festivalskoj večeri prisustvovao je i ambasador Slovenije u Srbiji, Damjan Bergant. Ambasador je još jednom istakao izuzetan doprinos ove manifestacije kada je reč o kulturnom životu Slovenaca u Srbiji.

Damjan Bergant ,Ambasador Slovenije u Srbiji

Publika će moći da pogleda najznačajnija ostvarenja slovenačke kinematografije u toku četiri festivalska dana u bioskopskim salama Jugoslovenske kinoteke. Pored glavnog programa, priređen je i bogat prateći program: tribine, predavanja, radionice i izložba filmskih plakata, kao i fotografija čiji je autor Irena Herak. Organizatori i pokrovitelji revije Dani slovenačkog filma su Društvo Slovenaca u Beogradu „Sava“, Jugoslovenska kinoteka, Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Kancelarija Vlade Slovenije za Slovence u dijaspori i Ambasada Slovenije u Beogradu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena