Yunet
 

Kultura

Predstavljena retrospektivna izložba 60 godina stvaralaštva Dese Patrov Morar

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. jun 2024. • 07:45 •

Predstavljena  retrospektivna izložba  60 godina stvaralaštva Dese Patrov Morar

Narodni muzej u Pančevu imao je tu čast da predstavi retrospektivnu izložbu Dese Petrov Morar – 60 godina stvaralaštva. Tim povodom, projektovan je film pod nazivom „Sefkerinska mandalina“ u produkciji Etnografskog muzeja u Beogradu.

Desanka Petrov Morar rođena je u Sefkerinu 1946. godine, a živi i stvara u Pančevu. Slikarstvom se bavi od 1963, a izlaže od 1964. godine. Teme i motivi Desinih radova su svakodnevica banatskog sela, verovanjima njenih žitelja i religijskim običajima, dok, s druge strane, budući sklona fantastici, gradi lični svet simbola u radovima u kojima se prepliću snovi, vizije, košmari. Jubilej, odnosno 60 godina Desinog rada bio je povod da se u Narodnom muzeju predstavi retrospektiva njenog stvaralaštva.

– Do sada imam već 68 samostalnih izložbi, i oko 300 zajedničkih. O meni je dosta pisano, moje ime se pominje u prvoj enciklopedija sveta koja je izašla 1971. godine. Naš muzej obeležava meni veliki jubilej povodom 60 godina, i 60 godina kako sam se prvi put pojavila na televiziji, na Rts-u, tako da je ovo dupli jubilej, rekla je Desa Morar Petrov.

Desa Morar kaže da je film “Sefkerinska mandalina” njeno životno delo, i možda najznačajniji projekat na kojem je radila.

– Film meni puno znači, i meni i Sefkerincima. Bio je veliki pomor stoke pre otprilike 200 godine, i onda su naši preci izašli na Tamiš i vodili litije, molili se, i tako je pomor prestao. Od tada Sefkerinci slave 4. avgust, takozvani dan “Mandalina”, rekla je Desa Morar Petrov.

Dokumentarni etnološki film „Sefkerinska Mandalina“ snimlјen je 1994. godine u produkciji Etnografskog muzeja u Beogradu, režiju su činili Siniša Dimitrijević i etnolog Ljubomir Relјić, nekadašnji direktor Narodnog muzeja Pančevo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena