Yunet
 

Politika

SVETSKE AGENCIJE BRUJE O VUČIĆEVOJ POBEDI NA IZBORIMA: Citiraju predsednikove reči!

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. april 2022. • 11:18 •

SVETSKE AGENCIJE BRUJE O VUČIĆEVOJ POBEDI NA IZBORIMA: Citiraju predsednikove reči!

Foto: Tanjug

RIA Novosti stavila je akcenat na izjavu srpskog predsednika da će Srbija nastojati da održi partnerske i prijateljske odnose sa Rusijom.

Vodeće svetske novinske agencije prenele su pod oznakom hitno vest o preliminarnim rezultatima izbora u Srbiji, uz naglasak da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na putu da pobedi u prvom krugu, jer ima dovoljnu većinu.

Svetske agencije izveštavaju i o parlamentarnim izborima, navodeći da će SNS imati najviše mesta u republičkoj skupštini.

Rojters navodi da “Srpska napredna stranka najverovatnije neće moći sama da formira većinu u parlamentu, pa će tražiti partnersku vladu”.

Vučić se, dodaje Rojters, kandidovao za novi petogodišnji mandat uz obećanje o miru i stabilnosti, u vreme kada je Rusija napala Ukrajinu, što je “stavilo Srbiju pod pritisak od Zapada, da bira između tradicionalnih veza sa Moskvom i aspiracija da uđe u EU”.

Rojters je citirao Vučićeve reči da će Srbija ostati vojno neutralna i da će održati kurs ka Evropskoj uniji, ali i da će održati prijateljske odnose sa Rusijom.

Navode i da Kremlj podržava suprotstavljanje Beograda nezavisnosti Kosova tako što blokira članstvo Prištine u UN. Iako je Srbija podržala rezoluciju UN kojom se osuđuje ruski napad na Ukrajinu, Rojters primećuje da je odbila da uvede sankcije Moskvi.

Američki Asošiejted Pres se osvrnuo na izbore u Beogradu, navodeći reči analitičara koji kažu da opozicija ima šansu da pobedi u glavnom gradu.

“Opozicione grupe uglavnom su se uzdržavale od javnog zalaganja za oštriju liniju prema Moskvi”, naveo je AP, uz konstataciju da Rusija podržava Srbiju po pitanju Kosova.

AP navodi da je Vučić, koji se hvali bliskim odnosima sa Putinom, pokušao sebe da prikaže kao garant stabilnosti u vreme nemira u Evropi zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Ruska novinska agencija RIA Novosti stavila je akcenat na izjavu srpskog predsednika da će Srbija nastojati da održi partnerske i prijateljske odnose sa Rusijom, kao i da će ostati vojno neutralna.

Agencija TAS S je citirala Ipsos i Cesid da je Vucić osvojio 59,8 odsto glasova prema preliminarnim rezultatima, i takođe se osvrće na Vučićeve reći da će Beograd nastaviti da teži ka članstvu u EU, ali će i održavati odnose sa svojim prijateljima.

Vest o pobedi Vučića prenele su italijanska ANSA, kineska Sinhua, francuski AFP.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad