Yunet
 

Politika

Predsednik Vučić uručio Orbanu za izuzetne zasluge: Radićemo zajedno da obezbedimo sigurniju zimu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. septembar 2022. • 11:27 •

Predsednik Vučić uručio Orbanu za izuzetne zasluge: Radićemo zajedno da obezbedimo sigurniju zimu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Predsednik Srbije uručio je premijeru Mađarske Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje. Ceremoniji na Andrićevom vencu prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, ministar finansija Siniša Mali, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto. Vučić je svog gosta iz Mađarske srdačno dočekao ispred zdanja na Andrićevom vencu.

„Dobro došao, dragi prijatelju! Radujem se našem susretu i razgovoru, koji je zasnovan na međusobnom razumevanju i poverenju, ali i na prijateljstvu koje smo izgradili tokom višegodišnje saradnje“, napisao je Vučić na insragramu.

U zgradi Predsedništva Srbije, u toku su i bilateralni sastanci ministara Srbije i Mađarske.

Od Sibinjanin Janka i Korvina, nismo imali većeg prijatelja

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Vučić je rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo da odlikuje premijera Mađarske, najvišim ordenom koji Srbija ima i dodeljuje.

„Sa velikim ponosom konstatujem da odlikovanje dodeljujem velikom i iskrenom prijatelju Srbije, za izuzetna dostignuća, u razvoju prijateljskih i bratskih odnosa Srbije i Mađarske. Hvala vam na snažnom doprinosu u unapređenju bilateralne saradnje Srbije i Mađarske, koja je u stalnom usponu, i sada na najvišem stadijumu u modernoj istoriji“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je veoma zahvalan mađarskim prijateljima na podršci koju u svakoj prilici pruža Srbiji, na njenom putu ka EU i po svim važnim regionalnim pitanjima, posebno u bilateralnoj saradnji.

„Građani Srbije istinski cene takve prijatelje i takve komšije“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, odluka pravih prijatelja je da podržavaju jedni druge, a posebno u teškim trenucima.

„Vi ste to radili u momentima kada je lakše bilo to ne učiniti. Zato, budite sigurni da će Mađarska uvek moći da računa na prijateljstvo i podršku Srbije. Hvala vam što uvek imate na umu dobrobit građana Srbije“, rekao je Vučić.

Dodao je da su rezultati dosadašnjih zajedničkih zalaganja impresivni obavezuju nas da nastavimo da negujemo prijateljstvo i da jačamo odnose dve zemlje.

Zahvalio je Orbanu što je doprineo stvaranju najbližih odnosa Srba i Mađara u Srbiji, uz zahvalnost našim madajrskim prijateljima, državljanima Srbije, pre svih predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanu Pastoru.

„Hvala što ste nas spajali, uvereni da prijateljstvo i mirom možemo da gradimo budućnost. Hvala što ste u ova teška vremena, u ovim mesecima, kada svi gledaju sebe, smogli snage da pomognete Srbiji da obezbedimo sigurniju, topliju zimu i budućnost za građane“, rekao je Vučić.

Dodao je da zna da bi Orban i bez ordena koji mu je uručio, radio na dobrobit interesa dve zemlje, ali će ovo odlikovanje uvek biti podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje.

„A, od Sibinjanin Janka i Korvina nismo imali većeg prijatelja od Vas. Hvala Vam“, rekao je Vučić.

Orban: Mađari i Srbi moraju biti prijatelji

Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj, istakao je danas u Beogradu mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je, nakon što je primio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, rekao da mu je velika čast što je mogao da preuzme orden.

„Retko se daje odlikovanje ljudima koji su još na funkciji. Ne smatram da me ordenom otpuštate, već ohrabrujete. Shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onog što sam do sada učinio, već za ono što ću ubuduće činiti za srpsko-mađarsko prijateljstvo“, poručio je on.

Mađari, kazao je, vole da daju titule svojim rukovodiocima, a postoji titula „najveći Mađar“, koju je dobio Ištvan Sečenji.

„On je napisao pismo knezu Milošu Obrenoviću koji je vodio ustanak, i napisao „Interesi Srbije i Mađarske su toliko povezani i ispreleteni i, hteli to mi ili ne, moramo biti prijatelji. Kada sadašnja vlada, a i ja lično radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva, ispunjavam staro saznanje“, naglasio je on.

Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj, podvukao je on.

„Istorijski nalog olakšan je time što Srbija ima takvog rukovodioca sa kojim možemo lično prijateljstvo negovati. Hvala ne samo na odlikovanju već i na prijateljstvu“, rekao je on.

Prijateljstvo jeste okrnjeno na jednoj tački, kazao je u šali, dodajući da je to vaterpolo.

„U vateropolu može postojati samo jedan pobednik i za pobedu moramo da se borimo u bazenu. Što se politike tiče Mađari i Srbi imaju jedan zajednički posao, a to ponekad zaboravljamo“, naglasio je on.

Orban je rekao da nas istorija podseća na tu zajedničku misiju, a to je odbrana južnih vrata Evrope.

„To je misija i odgovornost dve zemlje. Nije slučajno da smo sinovi srpskih i mađarskih vitezova koji su izborili jednu od najvećih pobeda kod Beograda zajednički braneći južna vrata Evrope“, podvukao je on.

Istakao je da se migracija pojavljuje u talasima u raznim oblicima i da je zajednička odgovornost da se ona kanališe.

„Istorija geografija, viševekovno prijateljstvo nas vezuju. Zahvalan samo što smatrate da sam dostojan da dobijem odlikovanje Srbije. Za zadatke koji nam predstoje Mađari i Srbi treba da imaju dovoljno snage“, istakao je on.

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović sastala se sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, dok ministar finansija Siniša Mali razgovara sa ministrom za ekonomski razvoj Mađarske Martonom Nađem.

Premijer Mađarske doputovao je jutros u Beograd, gde ga je na aerodromu dočekao ministar finansija Siniša Mali.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena