Yunet
 

Poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo tromesečne izvozne kvote

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. jun 2022. • 16:40 •

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo tromesečne izvozne kvote

Foto: Tanjug

Na predlog udruženja žitara ministar poljoprivrede Branislav Nedimović odobrio je da izvozne kvote umesto mesečnih budu tromesečne, izjavio je danas savetnik ministra poljoprivrede Goran Ðaković i istakao da će to proizvođačima značajno olakšati logistiku.

Ðaković je rekao Tanjugu u vezi sa zahtevom udruženja poljoprivrednika iz Pančeva i Dolova da država otkupi 200.000 tona pšenice za robne rezerve po ceni od 50 dinara za kilogram, da tako nešto u ovom trenutku nije realno.

„Naročito sada kada je na tržištu povoljna cena pšenice, koja se kreće između 38 i 40 dinara i ratari sada svakako rade sa profitom“, rekao je Ðaković i dodao da sa ne bi složio da je cena pšenice na tržistu 50 dinara, jer će prema nekim prognozama sa berzi teško stići i do 45 dinara.

Svetnik ministra navodi da će Robne rezerve otkupiti onoliko pšenice koliko bude trebalo.

„Cena nije problematična budući da je to mera koju država koristi kako bi stabilizovala tržište, a žetva tek treba da počne i videće se koliki će biti prinosi, ponuda i tražnja“, naveo je on.

Zbog toga savetuje proizvođače da sačekaju i vide kolike će biti cene jer, kako kaže, pšenica je berzanska roba i nema potrebe da se država meša.

Ðaković je podsetio da i situacija u Ukrajini svakako delimično utiče na stanje na tržištu.

Dodaje da Srbija ima dovoljno silosa i kapaciteta u njima, kao i da ne bi smelo da dođe do problema poput mešanja stare i nove pšenice, jer svako o tome treba da vodi računa.

Savetnik ministra je naveo da je pšenica zasejana na 632.000 hektara, što je 32.000 više nego lane, kada su prinosi bili oko 3,5 miliona tona.

„Ove godine se očekuje pet tona po hektaru ili 3,2 miliona tona, a najvažnija poruka je da ćemo imati dovoljno hrane, pre svega brašna“, naglasio Ðaković.

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad