Yunet
 

Poljoprivreda

Ministar Nedimović: Dogovor Rusije i Ukrajine spušta cenu žitarica

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. jul 2022. • 10:27 •

Ministar Nedimović: Dogovor Rusije i Ukrajine spušta cenu žitarica

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da dogovor Rusije i Ukrajine o izvozu pšenice, kukuruza, suncokreta i ulja preko Crnog mora može dovesti do toga da kupci naših poljoprivrednih proizvoda u okruženju budu zapljusnuti jefitnom robom, pa je pitanje šta će biti s našim izvozom.

„Može se desiti da naši kupci budu nezainteresovani za tu vrstu roba, jer je danas tona pšenice iz Ukrajine na brodu 160 dolara i može se doći u situaciju da bude pet do sedam dinara jeftinije nego naša pšenica“, rekao je Nedimović za TV Pink.

Dodao je da postoji dodatni problem za naš izvoz, jer je Ukrajina povukla svoje barže sa Dunava, a 80 odsto našeg izvoza ide baržama, a osim toga je i usporena plovidba Dunavom zbog niskog vodostaja u Rumuniji.

Nedimović je napomenuo da je vlada donela odluku o otkupu izvesnih količina pšenice novog roda za robne rezerve po ceni od 40 dinara, koja je pet-šest dinara viša od trenutne kako bi podstakla domaće tržište.

Ministar je istakao da Srbija neće imati problema sa hranom i najavio da će se na svakih mesec dana i kraće preispitivati odluke u vezi sa cenama namirnica.

Takođe, naglasio je da imamo dovoljno šećera, kao i ulja proizvedemo tri puta više nego što su naše potrebe.

Što bi neko rekao, imamo šećera toliko da možemo da se posipamo njime, naveo je Nedimović u šali i dodao da je sada samo pitanje cene i da li je isplativo prodavati napolju ili u zemlji.

Dodao je da imamo dovoljno i žitarica i brašna i da ne očekuje probleme.

Kaže da su otišle na gore cene sireva i sirnih namaza i podsetio da su ograničene cene osnovnih životnih namirnica, kao što je UHT mleko.

Nije sve osnovna životna namirnica, niti je sve ono što je neophodno za elementarni život, rekao je Nedimović i dodao da je stvar ličnog izbora šta će ko da kupuje.

Nedimović kaže da u okruženju nema dovoljno mleka i da Srbija i BiH jedini u regionu ga imaju dovoljno.

Mi imamo četiri odsto više mleka nego što su naše potrebe, rekao je ministar i napomenuo da na primer Rumunija i Bugarska skoro da nemaju svoje mleko i da su tamo cene oko 1,5 evra za litar mleka.

Kada je reč o ograničenju cene svinjskog mesa i marži, Nedimović je rekao da su ranije trgovačke marže išle i do 30 odsto.

„Za neke osnovne životne namirnice smo sada propisali, kao za UHT mleko, tako i sada za meso – proizvođčcka neto cena je tolika, imate trgovci pravo na maržu 10 odsto, osam odsto je pdv na sve to i to je konačna cena i gde god budemo morali tako da radimo i uradićemo. Pratimo tržište kako se razvija. Pita neko sada, zašto niste fiksirali i cenu pilećeg mesa već smo ste dali samo maržu? Zato što je u poslednjih 15 dana došlo do pada cena pilećeg mesa i da smo fisirali možda bismo zaustavili pad i ne bismo imali jeftinije meso već bismo ga mi držali skupljim“, naveo je Nedimović.

Poručio je da će država ako bude potrebno na svakih mesec dana intervenisati po pitanju cena.

„Neko kaže, što ne pustimo da se cene slobodno formiraju. To bi bila eksplozija cena. Ako dođe do pada cena onda nema razloga da ne pustimo cene u slobodan promet“, istakao je Nedimović.

Hrane će biti odovljno i preispitivaćemo cene u kratkim intervalima, poručio je Nedimović.

Izvor : Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena