Yunet
 

Poljoprivreda

Uhvaćeni, priznali, plaćaju – otkrivena uzurpacija 181 hektara državnog zemljišta u Alibunaru

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. avgust 2022. • 14:50 •

Uhvaćeni, priznali, plaćaju – otkrivena uzurpacija 181 hektara državnog zemljišta u Alibunaru Foto: pixabay

U katastarskoj opštini Nikolinci, opština Alibunar, predanim radom svih opštinskih službi, utvrđena je uzurpacija poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na površini od 181,82 hektara, na kojoj je, bez pravnog osnova, posejan suncokret, što je konstatovano zapisnikom republičkog poljoprivrednog inspektora.

Odmah nakon toga, opština Alibunar angažovala je dodatno obezbeđenje bespravno zasnovanog useva, kako bi se isti sačuvao. Takođe, nakon dva neuspela javna poziva za usluge skidanja i skladištenja, Opština Alibunar je po raspisanoj javnoj nabavci, uspela da angažuje i lice za skidanje i skladištenje bespravno zasejanog useva.

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i opštini Alibunar prijavilo se dvoje lica da je zasejalo suncokret. Prvo lice na površini od 55,87 ha i drugo lice na površini od 91,70 hektara, ukupno 147,57 hektara u KO Nikolinci.

U skladu sa članom 62. stav 5. Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisano je da ako pravno ili fizičko lice koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini bez pravnog osnova, dužno je da za korišćenje tog zemljišta plati trostruki iznos najviše prosečne postignute cene po hektaru na teritoriji okruga na kojoj se nalazi poljoprivredno zemljište koje se koristi bez pravnog osnova, odnosno da, ukoliko lice ne izvrši obavezu plaćanja, jedinica lokalne samouprave dužna je da skine usev na osnovu akta nadležnog organa.

Trostruki iznos za poljoprivredno zemljište koje se koristi bez pravnog osnova na teritoriji Južnobanatskog upravnog okruga je 1.221,57 eura po hektaru. Shodno tome, prvo lice koje se prijavilo kao uzurpator već je na račun budžeta uplatilo iznos od 8.010.845 dinara, te će pristupiti skidanju useva suncokreta sa površine od 55,87 hektara.

Drugo lice koje je uzurpiralo 91,70 hektara u obavezi je da uplati iznos od 112.028,30 eura u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate kako bi pristupilo skidanju useva. U suprotnom, opština Alibunar će u skladu sa članom 62. Zakona o poljoprivrednom zemljištu pristupiti skidanju useva na osnovu odluke predsednice opštine Zorane Bratić.

Sa preostalih 34,25 hektara u KO Nikolinci, kao i sa uzurpiranog državnog poljoprivrednog zemljišta u drugim katastarskim opštinama na teritoriji opštine Alibunar, Opština Alibunar će u narednim danima krenuti da skida bespravno zasejan usev.

Izvor: evrsac.rs

Foto: pixabay.com

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad