Yunet
 

Poljoprivreda

Unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz edukacije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. mart 2023. • 11:10 •

Unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz edukacije

Institut Tamiš Realizuje projekat Unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srbiji kroz edukacije o ekološkim najnovijim tehnologijama proizvodnje gde je akcenat na izvozu proizvoda

Unapređenje znanja i primena ekoloških tehnologija, predstavlja ključni pokretač transformacije sektora poljoprivrede ka stabilnom i održivom proizvodnom sistemu. Istraživačko-razvojni institut Tamiš, u saradnji saFakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, realizuje projekat „Unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srbiji kroz edukacije o ekološkim najnovijim tehnologijama proizvodnje gde je akcenat izvoz proizvoda“, koji je finansiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Cilj ovog Projekta jeste da poveća nivo znanja poljoprivrednih proizvođača i drugih zainteresovanih korisnika o značaju i prednostima primenenovih ekoloških tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, zatim da motiviše zainteresovane korisnike za uvođenje i korišćenje ekoloških mera i tehnologija kako bi postali konkurentniji na tržištu, ali i da kroz pristup i umrežavanje putem elektronskog portala razmene iskustva sa drugim poljoprivrednim proizvođačima. Ključne prednosti uvođenja i korišćenja ekoloških tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji ogledaju se u očuvanjui zaštiti prirodnih resursa (zemljište, voda, biodiverzitet), većoj stabilnosti proizvodih i ekonomskih parametara na gazdinstvu, primeni dobre proizvođačke prakse, lakšem uvođenju standarda kvaliteta i povećanju mogućnosti izvoza proizvoda.

U okviru realizacije projekta, članovi projektnog tima održali su edukacije u vidu pet radionica i jedanog skupa na kojima je snažno istaknut značaj uvođenja i prednosti primene ekoloških mera i tehnologija u ratarskoj, voćarskoj, povrtarskoj i stočarskoj proizvodnji. Takođe, izvršena je i edukacija o značaju uvođenja standarda kvaliteta i bezbednosti hrane koji predstavljaju osnov za plasman proizvoda na inostrano tržište. Na predavanjima je istaknut značaj podrške koju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije pruža ovakvim naučnoistraživačkim projektima, kao i njihovu vrednost u dostizanju modelaodržive poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena