Yunet
 

Poljoprivreda

Ministarka Tanasković u Pančevu i Sefkerinu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. mart 2023. • 16:28 •

Ministarka Tanasković u Pančevu i Sefkerinu

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković posetila je u Sefkerinu domaćinsto porodice Petrov Ministarka je takođe posetila i domoćinstvo porodice Steljić u Pančevu. Ona je ovu priliku iskoristila da razgovara sa poljoprivrednicima.

Prilikom posete Pančevu, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković posetila je domoćinstvo porodice Steljić. Domaćin Srđan Steljić bavi se uzgojom romanske sorte ovaca od 2019 god, kada se vratio da živi u Srbiju iz Švedske. on ima farmu od 600 grla ovaca, a kako kaže, a u planu je da ima 1000 priplodnih grla.

Ministarka Jelena Tanasković prilokom posete istakla je da je farma porodice Steljić jedna od najlepših i uređenih. Ona je takođe dodala da je država ove godine stavila akcenat na stočarstvo kako bi se uvećao stočni fond.

Gazdinstvo je zajedno sa ministarkom obišao i gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović, koji je istakao da će grad nastaviti sa ulaganjem u infrastrukturu u ataru.)

Porodica Petrov živi u Sefkerinu, bavi se ratarstvom i povrtarstvom. Uzgajaju kukuruz, ječam, pšenicu, soju i suncokret. Obrađuju više od 30 jutara svoje zemlje i u zakupu imaju još 86 jutara. Za Jovana Petrova veoma je značajna poseta ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković.

Ovo je prvi put da dođe ministarka poljoprivrede u Sefkerin. Potrebno nam je ovo da saznamo što više, problema ima ali tu smo i da ih rešavamo. Drago mi je da su u našem domaćinstvu. Do sada smo nešto od subvencija koristili i to nam mnogo znači.

Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prilikom obilaska imanja porodice Petrov istakla je da su oni pravi primer kako cela porodica treba da bude uključena u poslove u poljoprivredi. Pozvala je poljoprivrednike da konkurušu kod Ministarstva.

Nikada veće subvencije neće bit naročito kada pričamo o stočarstvu. To je ono što mi hoćemo ove godine da unapredimo i da komentare da je stočni fond u Srbiji u opadanju pokušamo da promenimo da potstaknemo ljude koji su razmišljali ili su u predhodnom periodu izašli iz stočarstva da se vrate stočarstvu. Povećaćemo subvencije po grlu, što se tiče goveda sa 25 na 30 hiljada dinara, što se tiče krmača sa 15 na 18 hiljada dinara i to su sve novine koje ćemo mi potstaći ove godine kako bi uvećali stočni fond.

Imanje u Sefkerinu posetio je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vladimir Galić, koji je rekao da je pokrajina već 8. marta objavila konkurse u oblasti poljoprivrede.

Objavili smo konkurse u oblasti pčelastva, 35 miliona dinara, konkurse vezane za poljoprivredne škole, 26 miliona dinara za fakultete 20 miliona dinara, konkurse za mlade u ruralnim sredinama od 200 miliona dinara, konkurse za plastenike od 90 miliona dinara . Ove nedelje ćemo objaviti konkurse vezane za stočarstvo gde ćemo u značajnoj meri subvencionisati kupovinu mlečnih goveda i nazimica. Ja ovim putem želim da pozovem sve poljoprivrednike, jedinice lokalne samouprave, a nadovezaću se da smo danas pustili konkurs za lokalne samouprave za atarske puteve, predstvanike škola i fakulteta mi smo tu zbog njih.

Za lokalnu samoupravu je značajna ova poseta jer veliki broj ljudi na teritoriji Opova se bavi poljoprivredom.

Mi smo prva instanca kojoj se obrate poljoprivrednici i kada je u pitanju e-agrar ili neke slične aplikacije koje se plasiraju u oblasti poljoprivrede. Mi smo tu neki medijator i mi ćemo i dalje u neporednoj komunikaciji i sa poljoprivrednicima i sa ministarstvom pokušavati da pomognemo pre sve poljoprivrednicima da apliciraju na konkurse i na taj način da iskoriste sve državne fondove. Opština Opovo godinama aplicira na konkursima Ministarstva za poljoprivredu i kada su u pitanju atarski putevi i vodosnabdevanje. Videli smo da je danas izašao konkurs za atarske puteve i radujemo se da je fond veći.

Ministarka Jelena Tanasković, prilikom posete održala je i sastanak sa poljoprivrednicima iz Pančeva i Sefkerina. Na sastancima se govorilo o svim poteškoćama poljoprivrednika i kako se one mogu rešeti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad