Yunet
 

Privreda

Vršac investira više od 40 miliona u energetsku efikasnost

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. mart 2022. • 22:09 •

Vršac investira više od 40 miliona u energetsku efikasnost

Ugovore u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti danas je svečano uručila Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, a Grad Vršac je dobio osam miliona. Kako je Grad Vršac iz sopstvenog budžeta za ovu namenu izdvojio još osam miliona, Vrščanima će na raspolaganju biti čak 16 miliona dinara subvencija za povećanje energetske efikasnosti.

„Posle uspešnog realizovanog projekta koji je ekološki prihvatljiv sistem povoljan po životnu sredinu sa manjom emisijom toplote i CO2, izvršena je zamena ulične rasvete, gde je postavljena LED rasveta i ostvarena ušteda u potrošnji električne energije za 70%. Grad Vršac je u prošloj godini pristupio pilot projektu koji je organizovalo Ministarstvo rudarstva i energetike za Energetsku sanaciju kućnih domaćistava, a u okviru projekta izvršena je energetska sanacija domaćinstava zamenom stolarije i postavljanjem termo izolacije u vrednosti izvedenih radova u iznosu od 4.402.447,00 dinara, iznos subvencije koje je Grad Vršac zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike izdvojio je 1.650.669,00 dinara, dok su naši sugrađani za te radove izdvojili 2.751.778,00 dinara. Prosečna subvencija je bila 37,5% na izvedene radove energetske sanacije. Ukupno je obuhvaćeno 24 domaćinstvo dok su četri domaćinstva odustala. Ove godine Grad Vršac je izdvojio 8 miliona i konkurisao kod Ministarstva rudarstva i energetike za sve mere energetske sanacije, od kojeg je dobio još 8 miliona dinara. Tako da će u radove na energetskoj sanaciji stambenih objekata na teritoriji Grada Vršca u ovoj godini biti uloženo preko 40 milona dinara, čime će se znatno unaprediti energetska efikasnost domaćinstava naših sugrađana“, istakao je Slobodan Jovanov, član gradskog veća za ekologiju.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Aranđelovcu, gde su dodeljeni ugovori predstavnicima 151 lokalne samouprave u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti, da će ukupno biti uložene četiri milijarde dinara za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, od čega će Ministarstvo zajedno sa gradovima i opštinama izdvojiti dve milijarde dinara za subvencije građanima koji se prijave za učešće u programu.

„Danas smo potpisali ugovore sa 151 opštinom i gradom za unapređenje energetske efikasnosti. Zajedno smo, Ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da projekat jeste velik i složen, ali da je uspešan jer ga sprovode zajedno Vlada, opštine i gradovi i građani.

„Počeli smo prošle godine i pitali smo se da li će sve lokalne samouprave razumeti ideju države i potrebe građana i svi su pokazali da znaju koliko je projekat važan za svaku kuću, svaki stan, za svako domaćinstvo. Ovo nije poslednji javni poziv, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti, koja je pitanje opstanka i razvoja društva i države. Država je obezbedila sve što je potrebno jer razmišljamo strateški, ne samo za danas, već i za naredne decenije“, poručila je ona.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad