Yunet
 

Privreda

Prezentacije programa Ministarstva privrede i Razvojnog fonda Vojvodine

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 17. mart 2022. • 08:41 •

Prezentacije programa Ministarstva privrede i Razvojnog fonda Vojvodine

Foto: RPK Pančevo

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Južnobanatskog Upravnog okruga i Regionalna razvojna agencija Južni Banat su organizovale prezentaciju o raspoloživim Programima Ministarstva privrede koji se realizuju u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije. Predstavvljeni su sledeći programi : Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2022.godini; Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2022.godini i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022.godini.

Prisutne je najpre pozdravio direktor RPK Pančevo Dr. Marko Ćulibrk, izrazivši zadovoljstvo da imamo mogućnost da na jednom mestu se privrednici upoznaju sa programima Ministarstva privrede sa podsticajima za 2022.godinu kao i raspoloživim kreditnim linijama Razvojnog fonda Vojvodine za ovu godinu.

Programe Ministarstva privrede je predstavila Tatjana Dijan iz Regionalne razvojne agencije Južni Banat. Najpre su prisutni privrednici upoznati da pravo da se prijave na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda za razvoj imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, aza pojedine koji će tek biti osnovani.

U zavisnosti od programa sredstva se odobravaju za dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i investiciono održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora, zatim za kupovinu opreme (nove ili polovne, ne starije od 5 godina)Sredstva se odobravaju takođe i za tekuće održavanje i operativne troškove u određenom iznosu, nabavku softvera i računarske opreme, mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje.

Dati su uslovi za sve programe, kao i rokovi otplate i načina obezbeđenja sredstava. Nakon toga su učesnici obavešteni da će svima biti dostavljene prezentacije uz mogućnost da postave pitanja putem elektronske pošte vezana za način apliciranja, navodeći specifične situacije ko ima pravo konkurisanja i kako prevazići određeno probleme. Takođe su informisani da u RRA Južni Banat dobiti podršku u pripremi dokumentacije za konkurisanje.

Nakon toga su predstavnici Razvojnog fonda Vojvodine predstavili raspoložive konkurse, koje su predstavili Dejan Slavujević i Staniša Stanišić. Tema njihove prezentacije je bila nova kreditna linije za dugoročni kredit za finansiranje klimatskih održivih investicija raspisan početkom ove godine, krediti za kupovinu nove i polovne mehanizacije, za kupovinu zemljišta, kao i svih ostalih 12 Kreditnih linija. Tokom i nakon prezentacija privrednici su bili u prilici da postave pitanja i odmah razreše sve nedoumice.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad