Yunet
 

Privreda

Vlada: Cene derivata nafte ograničene do 30. aprila

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. april 2022. • 17:51 •

Vlada: Cene derivata nafte ograničene do 30. aprila

FOTO: Pixabay

Cene derivata nafte biće oganičene do 30. aprila, odlučila je danas Vlada Srbije Uredbom koja je doneta kako bi se sprečili poremećaji na tržištu i očuvao životni standard.

S Uredbom je propisano da će se u slučajevima kada je petak državni ili verski praznik koji se praznuje prosečna veleprodajna cena derivata nafte objavljivati dan ranije, kao i najviša maloprodajna cena.

Na sednici je doneta i Odluka o izmeni Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte, kojom se važenje umanjene akcize na pojedine derivate (olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja) produžava takođe do 30. aprila.

Odluka je doneta kako bi se očuvali makroekonomska stabilnost i neometano snabdevanje tržišta, a imajući u vidu činjenicu da je u prethodnom periodu došlo do povećanja proizvođačkih cena pojedinih derivata usled rasta cene sirove nafte na svetskom tržištu.

Vlada je usvojila i Rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, kojim je Ministarstvu omladine i sporta odobreno 300.000.000 dinara za realizaciju programa razvoja sporta, unapređenje sistema sporta i podizanje kapaciteta sportskih saveza.

Na sednici je usvojen i Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Severnu Makedoniju na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Ovim zaključkom omogućava se realizacija već ugovorenih poslovnih aranžmana između privrednih društava iz Srbije i regiona, ali to neće izazvati poremećaje u funkcionisanju domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora, niti ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena