Yunet
 

Sport

Borković oduševio čelnike tima svojim debijem u Svetskom GT šampionatu 

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. april 2022. • 11:36 •

Borković oduševio čelnike tima svojim debijem u Svetskom GT šampionatu 

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković je jučerašnjom trkom na stazi u Imoli započeo novo poglavlje u svojoj karijeri, kao prvi Srbin koji nastupa u Svetskom GT šampionatu. Španski tim Madpanda, za koji, pored našeg asa voze još Argentinac Ezekiel Kompank i Britanac Šon Vokinšou prvi vikend završili su bez plasmana zbog kvara na njihovom Mercedesu – AMG GT3 Evo, tokom drugog sata na stazi.Na prvoj trci u sezoni takmičilo se čak 156 vozača u 52 automobila.

Borković je tokom kvalifikacija ostvario bolje vreme od timskih kolega, ali u proseku sva trojca zajedno, prema mišljenju našeg asa, nisu bili dovoljno dobri. Na sve to Argentinac je zaradio i kaznu, kojom je tim Madpanda izgubio tri startne pozicije, a upravo je našem automobilisti pripala i najteža uloga da startuje trku na gridu sa 52 automobila. Bez obzira na ovu nezahvalnu rolu, vozač NIS Petrol Racing tima je sjajno startovao i u istom maniru završio svojih sat vremena sa čak 12 pozicija napredovanja.

“Srećan sam i uzbudjen istovremeno. Sve mi je novo, počevši od automobila, pa nadalje. Ovo je bilo jedno dobro uhodavanje za ono što nas čeka, ipak je ovo za mene potpuno nova disciplina. Nas trojica vozimo jedan automobil i veliki je izazov napraviti set up koji će odgovarati svima. Treba pogoditi sve aspekte ovog komplikovanog tehničkog sporta, a endurance je liga za sebe u svetu trka“, rekao je Borković.

Zanimljivo je da je bez obzira na visinu, Borković uspeo da izvrši sjajnu zamenu sa timskim kolegom Šonom Vokinšoom koji je vozio drugi sat trke. Da podsetimo – ulazak u boks za promenu vozača, sipanje goriva i menjanje guma traje samo 40 sekundi.

„Sve je ovo veoma fizički iscrpljujuće za mene, ali bez obzira, ja sam srećan što sam se zajedno sa mojim NIS Petrol Racing Timom izborio da uopšte budem ovde, da predstavljam Srbiju i da vozim sa legendom kao što je Valnetino Rosi. Navijačima obećavam svoj maksimum, kao i uvek do sada“, završio je Borković.

Naredni izazov našeg vozača i njegov Madpanda Motorsport tim čeka od 3-5.6. na stazi Pol Rikard u trci dugoj 1000 km.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad