Yunet
 

Turizam

Počele pripreme za novu turističku sezonu u Beloj Crkvi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 25. april 2022. • 15:36 •

Počele pripreme za novu turističku sezonu u Beloj Crkvi

U opštini Bela Crkva uveliko su počele pripreme za novu turističku sezonu. Sedam jezera, dve reke, prirodne lepote, bogata kultura ali i dobra turistička ponuda razlog su da i ovoga leta Bela Crkva beleži odličnu posećenost.

U Beloj Crkvi, varošici koja pretežno živi od turizma, u toku su pripreme za predstojeću turističku sezonu koja zvanično počinje tradicionalnim “Belocrkvanskim karnevalom”. Opština Bela Crkva proteklih godina je uložila veliki napor da se značajni broj turističkih lokaliteta stave u funkciju, kako bi sama ponuda bila bolja i kako bi privukli još veći broj turista. Ove sezone, sve one koji budu posetili Belu Crkvu, očekuju i novine, istakla je predsednica opštine Violeta Simić.

-Imamo negde oko 1000 kategorisanih ležajeva, uključujući i nape auto kampove. Ove godine ćemo po prvi put imati i turistički vozić za koji smatramo da će na vrlo atraktivan i kvalitetan način prevoziti turiste iz centra grada do naših jezera. Ono što je obogatilo našu turističku ponudu jeste svakako vidikovac „Tri krsta“ sa panoramskim teleskopom. Želim takođe da istaknem da pored naših jezera, svi koji dođu u Belu Crkvu trebaju da posete i Zagajička brda, Deliblatsku peščaru, dve planinske reke – Karaš i Nera kao naravno i Dunav.

Prema rečima Novice Jovanovića, interesovanje za smeštajnim kapacitetima je već krenulo, s obzirom da nam se približava Prvomajski praznici.

-U ovom periodu postoji veliko interesovanje za smeštajnim kapacitetima. Bili smo u komunikaciji sa vlasnicima i saznali smo da je popriličan broj smeštajnog kapaciteta već popunjen i da postoji veliko interesovanje, naročito oko Prvomajskih praznika jer im Bela Crkva kao i njena okolina predstavlja idealno mesto za Prvomajski uranak i za sva dešavanja u prirodi. Veoma su im zanjimljiva Belocrkvanska jezera, Vračevgajsko jezero koje se i ove godine proširuje i otvara se još jedna plaža kao i jezeru Šljunkara, Šaransko jezero, Stara Palanka sa rekom Dunav, Jasenovo gde je poznato izletište i plaža Gat i reka Nera.

Belocrkvani su posebno ponosni na vidikova “Tri krsta”, koji predstavlja posebno mesto sa kog se prostire izvanredan pogled na čitav grad. Do vidikovca vodi 300 stepenika a planinski vazduh koji dolazi sa obronaka Karpata ovde može najbolje da se oseti.

– Ovde su, 1943 godine, nemci streljali 100 srba koji su bili dovedeni iz zatvora u Zrenjaninu. Malo njih je bilo iz ove okoline. Povod streljanja je bio taj što je u selu Jasenovo ubijen jedan mlađi nemac. Na ovom zidu upisana su imena i prezimena ubijenih i nazivi mesta odakle su oni došli. Ispod se nalaze rupice, koje predstavljaju broj ubijenih iz tog mesta. Mnogo godina kasnije, ova lokacija dobija izletnički karakter je ovde postoji jedan divan vidikovac. Odavde se vide Banatske planine. Muzej u Beloj Crkvi je takođe jedan od simbola opštine. Najstarija je muzejska institucija u Vojvodini, a nedavno je, uz pomoć lokalne samouprave otvorena i stalna postavka. Vrata Muzeja su otvorena kako za Belocrkvane, tako i za goste Bela Crkve i turiste, kaže Milan Belobabić, lokalni turistički vodič.

Kako je rekao Igor Vokoun, direktor Muzeja u Beloj Crkvi , koncept stalne postavke je prikaz istorije grada Bela Crkva. Postavka obuhvata period od neolita do polovine 20-tog veka. Kroz postavku posetioci mogu da se upoznaju sa istorijom muzeja, sa arheološkim nalazištima i materijalom koji baštinimo u muzeju, ikonopisom koja je kombinacija rumunskog i srpskog pravoslavnog ikonopisa, portretima, istorijom Banatsko vojne granice ali i sa prisustvom ruske migracije u Beloj Crkvi, polovinom 20-tog veka.

Prošla turistička sezona je, inače, bila najbolja ikada. Svi smeštajni kapaciteti su bili popunjeni tokom avgusta i prve polovine septembra, a nisu zaostajali ni jun i jul, što u tamošnjoj turističkoj organizaciji ne pamte da je bilo do sada. I ove godine, tokom celog leta sve stanovnike opštine Bela Crkva, kao i goste očekuje bogat i raznovrstan program u gradskom parku, najavljuju iz Turističke organizacije

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena