Yunet
 

Turizam

Vikend na Adi rezervisan za nauku

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. jun 2022. • 16:15 •

Vikend na Adi rezervisan za nauku

Brojni eksperimenti, druženja, izložbe i šou programi okupili su sve zaljubljenike u prirodu u prvom Parku nauke na Adi Ciganliji. Ovaj festival je poseban, jer omogućava da se neki od naučnih fenomena vide i osete u prirodi, kaže direktorka Festivala nauke Ana Petrović.

Naučni piknik se već čitavu deceniju organizuje uz partnertvo sa kompanijom NIS uz čiju podršku je park obnovljen. NIS je ovog puta otvorio vrata jedinstvene škole fotografije autora Predraga Kostina. Kostin, koji je inače zaposlen u NISu, dobitnik je prestižne nagrade Nacional Geographic Srbija, a nedavno je publikovana njegova fotomonografija ,,Reka života“. Kako kaže fotografijama želi da podstakne ljude da više razmišljaju o divljim životinjama.

Uzbudljive eksperimente objasniće vam saradnici festivala – biolozi, hemičari, fizičari, ekolozi … Sve tajne o stanovnicima Savskog jezera – najmlađima mogu da dočaraju stručnjaci Instituta za biloška istraživanja „Siniša Stanković“.

Centar za inovaciona i naučna istraživanja Fakulteta veterinarske medicine, uz pomoć zanimljivih radionica približili su mališanima svet pčela.

Na pikniku su se pored ostalih predstavile i Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu koja je osmislila eksperimenate i trikove zasnovane na psihologiji opažanja. Škola programiranja i robotike, kroz igru i zabavne sadržaje, pokazala je deci dinamičan i zanimljiv svet tehnoloških inovacija. Za one koje priroda posebno inspiriše, NIS je osmislio i likovni konkurs sa vrednim nagradama. Ovaj svojevrsni poligon naučne zabave za najmlađe trajaće ovog vikenda od 11 do 19 sati, a sadržaj je besplatan za sve posetioce.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad