Yunet
 

Turizam

Manifestacije „Etno duga“ i „Krompir“ u Uzdinu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. septembar 2022. • 12:10 •

Manifestacije „Etno duga“ i „Krompir“ u Uzdinu

Proteklog vikenda, u Uzdinu, Udruženje žena „Bakice“ organizovale su dve manifestacije: tradicionalnu „Etno duga“ 14. po redu, i gastronomsku maniestaciju „Krompir – kao najzastupljenija namirnica“ koja je stigla do 9. iozdanja. Šta su sve vredne žene spremile i čime su se predstavile u Uzdinu, saznaćete u prilogu koji sledi.

Udruženje žena „Bakice“ iz Uzdina i ove godine su organizovale njihovu tradicionalnu manifestaciju „Etno duga“. Žene sa teritorije opštine Kovačica, ali i druga udruženja iz Južnog Banata i Rumunije, predstavile su se sa njihovim narodnim nošnjama koje su oduševile sve prisutne. Istog dana, u Lovačkom domu „Bakice“ su organizovale i gastronomsku manifestaciju „Krompir kao najzastupljenija namirnica“.

– Na ovoj manifestaciji, pored pesme koju sam čitala na srpskom jeziku, donele smo specijalitete od krompira a to su naši banatski valjušci kao i salate. Naše udruženje se bavi pravljenjem starinskih sitnih kolača sa kojima uvek osvajamo nagrade. Ponosne smo na i na našu knjigu sa domaćim receptima koju smo štampale 2019. godina i koja je uvrštena u najvećoj srpskoj biblioteci u Vasingtonu.

– Ove godine smo se predstavile sa tradicionalnom nošnjom iz Vladimirovca. Imamo ovde lepo obučene lutke. Pošto je i gastronomska manifestacija, donele smo i razne proizvode od krompira.

– Ove godine se predstavljamo sa crepajačim rezancima. To su oni dugi rezanci za koje sam ja napisala i priču još 2014. godine i koja je objavljena u više zbornika. Ova manifestacija je veoma lepa i raduje me što smo se ovde okupile. Takođe smo donele i naše určne radove bez kojih ne idemo nigde.

– Lepo sarađujemo i sviđa mi se što je ovo višenacionalna manifestacija. Sva ova udruženja dolaze kod nas na našoj manifestaciji „Dani kukuruza“ početkom oktobra i svi se lepo družimo, na šta sam veoma ponosna.

„Bakice“ iz Uzdina čuvaju narodne nošnje koje polako nestaju. Na manifestacijama koje organizuju se iz godine u godinu predstavljaju sve više žena, sa raznim slanim i slatkim jelima od krompira.

– Udruženje žena „Bakice„ iz Uzdina organizuje ovu manifestaciju bez prekida od 2009. godine i to smo uspeli zahvaljujući ženama koje su uvek dolazile. Uvek smo mogle da vidimo lepe nošnje iz naše zemlje, ali i šire. Kada upoređujemo nošnje, bez obzira koje je nacionalnosti, sve su lepe. To nam je i bio cilj, da prikažemo različitost nošnje. Sve je to delo naših baka i prabaka koje su to radile i ostavile nama da ih čuvamo i promovišemo ali i da prenosimo mlađim generacijama, rekla je Ana Bojer.

U okviru programa koji je organizovan povodom ovih manifestacija, goste i učesnice pozdravili su i njena ekselencija Silvia Davidoiu, ambasadorka Rumunije u Beogradu kao i Danijel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

– Radujem se što sam danas u Uzdinu. Bakice su i ove godine dokazale da sa ponosom čuvaju rumunsku kulturu i tradiciju. Ambasada sa njima ima odlučnu saradnju i raduje me to što su uvek spremne za nove projekte. Činjenica da je manifestacija stigla do 14. izdanja govori o tome koliko su ove žene vredne i koliko vole to što rade. Ujedno, raduje me to što ovde vidim i žene drugih nacionalnosti, što je dokaz da ovde, na teritoriji opštine Kovačica svi žive u miru i slozi i tako treba i da ostane. Još jednom čestitam Bakicama na ovoj manifestaciji i verujem da će nas u budućnosti obradovatim i drugim događanjima.

– Ne postoji lepši lepši spoj različitosti u Evropi od ovoga. Drago mi je da se u Uzdinu već 14. godina održava ova tradicionalna manifestacija koja je podržana od strane opštine Kovačica kao i od strane Nacionalnog saveta rumuna, gde mogu Udruženja žena da razmenjuju iskustva, možda neki novi motiv na nošnjama. Vidim da su žene srećne zbog toga jer one zajedno doprinose očuvanju svoje kulture a samim tim i očuvanju kulture ovog prostora sa kojim se svi veoma ponosimo.

U programu su učestvovali orkestar rumunske narodne muzike Doma kulture „Doina“, crkveni ženski hor Rumunske pravoslavne crkve „Sveti Georgije„ kao i vokalni solisti. Prisutni su imali priliku da čuju i recitacije na jezicima koji su u službenoj upotrebi u opštini Kovačica.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena