Yunet
 

Turizam

Značajna turistička ponuda u Kovinu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. oktobar 2022. • 15:00 •

Značajna turistička ponuda u Kovinu

U Kovinu, na lokalitetu Kovinske tvrđave počela su istraživanja u okvru treće faze arheoloških ispitivanja. Opština Kovin, preko Turističke organizacije relaizuje ovaj značajnprojekat u saradnji sa pančevačkim zavodom za zaštitu spomenika.

Kovinska tvrđava je srednjovekovno utvrđenje koje je nastalo na periferiji ovog mesta, na njegovoj južnoj strani. Predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Nosi zvaničan naziv „Ostaci tvrđave grada Kovina“.Istraživanja na Kovinskoj kuli započeta su 2019. Godine, kaže Divna Kirilov, direktorka Turističke organizacije Opštine Kovin.

Tvrđava datira iz 12 do 15 veka iz do austro Ugarske, 2016. Godine su rađena prva snimanja prostor i videlo se da ima indicija da se tu nekada nalazilo utvrđenje. Zato se 2019. Godine krenulo u prvu fazu arheološkog istraživanja i iskopavanja, jer bez toga ne možemo u nekoj budućnosti da konzervaciji, rekonstukciji i restauraciji tvrđave, a to nam je osnovni cilj. U tom delu se nalazi maketa toka Dunava, kao i Dunavac da napravimo programsku celinu. Nastavilo se istraživanje, ove goine je u toku 3 faza, pa ćemo videti koliko tu još treba da se radi, dobijenja su odobrenja od Ministarstva kulture,a sve radimo u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva. – istakla je Divna Kirilov, direktorka TO Kovin.

Uz samu tvrđavu nalazi se i kovinski Dunavac koje je ove godini bio veoma popularan za turiste, između ostalog i zbog šajke koja je počela da plovi Dunavom.

Ti je Dunavac, rukavac Dunava gde su smeštene dve šajke, na pontonimo. Pozivamo sve zainteresovane da tokom Miholjskog leta da iskoriste priliku i provozaju se šajkom, jer sada nema velikih vrućina pa je mnogo lepo. – rekla je Kirilov.

Za sve one koji su zainteresovani za jesenju vožnju šajkom informacije mogu dobiti u Turističkoj organizaciji u Kovinu, kao i na njihovom sajtu i društvenim mrežama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad