Yunet
 

Turizam

Dupljajska kolica jedan od simbola Srbije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. novembar 2022. • 16:35 •

Dupljajska kolica jedan od simbola Srbije

Dupljajska kolica predstavljaju remek delo praistorijske umetnosti. Dva slična primerka ovih kolica otkrili su belocrkvanski seljaci na arheološkom nalazištu Dupljaja, kod Bele Crkve, pa su naziv i dobila po ovom lokalitetu.

Dupljajska kolica, jedan od simbola Srbije, pre više od veka pronađena su u Južnom Banatu, u ataru Dupljaje, a meštani su sada, na ulazu u selo postavili i veliku repliku ove praistorijske figure. Replika ovih kolica nazalazi se i u stalnoj postavci Muzeja u Beloj Crkvi.

Pretpostavlja se da su kolica stara oko 3.500 godina, a oba primerka prvo su se nalazila u zbirci poznatog kolekcionara iz Bele Crkve Leonarda Bema, ali ih je njegov sin Karl 1929. godine prodao. Veći primerak Narodnom muzeju u Beogradu, a manji vršačkom muzeju.

Dupljajska kolica su jedan od najcitiranijih nalaza u rekonstrukciji kulta i religije bronzanog doba Evrope, a prema rečima Igora Vokouna, direktora muzeja, ne postoji dovoljno informacija da se zna za šta su kolica u to vreme korišćena.

Iako Dupljajska kolica, i danas intrigiraju stručnu javnost, nema dileme da je reč o remek delu praistorijske umetnosti. Zato se slika Dupljajskih kolica nalazi na svim srpskim vozačkim dozvolama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad