Yunet
 

Turizam

Sve spremno za 3. Pihtijadu u Kačarevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 17. januar 2023. • 19:58 •

Sve spremno za 3. Pihtijadu u Kačarevu

U Kačarevu će 19. Januara biti održana 3. Pihtijada u organizaciji Udruženja žena Etno kutak Kačarevo. Organizatori pozivaju sve koji pripremayju ovaj specijalitet da se prijave na takmičenje koje počinje u 10 sati u Kačarevu.

Ove godine u Kačarevu se održava 3 Pihtijada, manifestacija koja je nastala sasvim slučajno, prerasla je sada u okršaj pravih gurmana i majstora u spremanjuu ovog specijaliteta. Organizatori, Udruženje žena Etno kutak iz Kačareva, poziva Udruženja sa teritorije grada ,ali i sve one koji žele da provere svoje kulirnarkse veštine da se prijave.

Ovom prilikom pozivam sve zainteresovane, one koji prave pihtije i one koje vole da ih jedu da dođu. Ovi koji se takmiče traba da dođu oko 9.30 sati u salu da predaju svoje uzorke. Svi oni koje žele da probaju pihtije, mogu , da dođu na otvaranje manifestacije u 10 sati i pristustvuju događaju. Pihtijada će biti održana u maloj Sali restorana Grand u Kačarevu.

Organizaciju manifestacije pomogao je i Grad Pančevo, pa će ove godine stručni žiri ocenjivati ko je bio najveštiji u pripremanju pihtija.

Ovo je treća manifestacije po redu, a i prerasli smo u malo veću manifestaciju, dobili smo i sredstva od Grada Pančeva, Sekretarijata za poljoprivredu, angažovali smo stručni žiri koji će biti iz Instituta Tamiš. Kriterijumi će biti sada i malo strožiji, jer u predhodne dve ocenjivanje je bilo stvar ukusa.

Prema narodnom običaju, iako se pihtije pripremaju na Krstovdan, kada se inače posti, jedu se na Bogojavljenje 19. Januara u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne I obavezno predjelo i na slavi Sveti Jovan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena